donderdag 29 juli 2010

MosselgodIk hoor vele verzuchtingen in het Zwin, en vaak, zo valt me op, gaan de gesprekken over eten. Waar je wel en niet goed kunt eten. Binnenkort nog eens wat citaten. Wat mij opvalt is dat de mossel een gespreksonderwerp van formaat is. Misschien omdat er momenteel zoveel aanspoelen, hetgeen fotogeniek meeuwenbezoek en veel meeuwenstront oplevert...

Enfin. de Mossel. Grote en kleine. Nederlandse en Belgische. Zeeuwse en die uit Ierseke. Jumbo en Extra groot. Provencaals of a la creme. Met wijn of met bier. Het schijnt zelfs met zeewierjenever te kunnen.

Dan heb je nog de wijze waarop de kok serveert. Onbeperkt eten tot je propvol zit. Beschaafd met klassieke muziek. In Sluis tijdens de nachtmarkt. In een strandtent verrassend lekker. Op de markt duurder dan in de viszaak.

Ik was al begonnen om systeem te brengen in dit archief, maar inmiddels heb ik een beter plan. Creator Zwingodin experimenteert voort met klei, epoxy, zilver, mosselschelpen, en produceert op termijn een mosselgod.

Aan u de vraag: laat mij horen waar de mossels geweldig zijn, waar je het ware mosselgevoel krijgt. Thuis met mossels van de markt? In een duur restaurant ? Welk? Strandtent? Welke? Ierseke? Waar precies?

Schrijft u wat er lekker en goed was, en natuurlijk ook een beetje over sfeer, wijn en gezelschap. Anekdotes mogen, als de mossel maar centraal staat.

Reacties graag hieronder posten. Vindt u dit ingewikkeld, dan graag mailen naar zwingodin@live.nl, dat plaatst Zwingodin de reactie voor u! Foto's ook welkom!

Binnenkort meer berichten over de mosselgod!

60 opmerkingen:

 1. 't is niet om te stoefen maar de mosselen die ik thuis klaarmaak, zijn echt om vingers en duimen af te likken. Ik ben dan wel geen keukenprinses (eerder een prinses in bed en hoer in de keuken), maar ik steek in mijn keuken alle mosselestaurants naar de kroon: de pot vliegensvlug van 't vuur op tafel, dampend en met heel veel ajuin, prei, selder en peterselie en geen vork maar wel schelp in de hand.
  Enne... de Zeeuwse zijn inderdaad een délice, maar heb je de Belgische al geproefd?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mosselen bij het Halve Maentje

  Wij hebben vorige week mosselen gegeten bij het Halve Maentje, een trandtent bij Breskens. Het waren provencaalse mosselen en ze waren heel sterk gekruid. Lekker, de smaak was prima, mossels wel wat lang gekookt. Geen ene dichte mossel in de pan.
  Je zit enig bij het Halve Maentje, met uitzicht op de Vlissingse kust. Serveerster was erg aardig.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mijn eigen Meneerdeman maakt heerlijke mossels, wat kruiden, een scheut witte wijn...met brood, sausjes maar liever nog met frieten, om mij te verrassen en verwennen.
  Waar hij ze koopt hangt er vanaf, zo vers mogelijk, hij heeft er een neus voor al is hij geen Zeeuw. Liefst van de (Zeeuwse) visboer, dat weer wel.
  De eerste mossels van het seizoen aten we echter geheel onverwachts (altijd 't leukst!) bij Het Stadhuis in Oostburg. Ze waren zo zalig dat ik spijt had niet voor de supergrote portie te zijn gegaan....volgende keer dan maar weer....

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tijdens de mosselfeesten maakte de eigenaar van restaurant Belgiek op de Vlasmarkt in Middelburg ze fantastisch klaar met Corsendonck Agnus Dei. Mmm! Goede mosselen ook, slechts een enkeling was leeg of zanderig. Hopelijk blijft ie ze bereiden!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik krijg echt zin in die mosselen. Ik stap nu op de fiets naar Fieret in Sluis om ze te halen! Ben wel heel benieuwd waar je ze in de omgeving allemaal lekker kunt eten. Groeten van Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 6. In Sluis op de Kaai! Heb daar ontzettend lekker voor 14.90 'onbeperkt' mosselen gegeten. Ik weet alleen niet meer hoe het restaurant heette, het was met zo'n zuil met foto's van mosselen erop. Echt een aanrader. Na het shoppen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ook op de Blog over de ZeeuwsVlaamseVlag heeft de ZWINGODIN een plaatsje gekregen .

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De Blog over de ZeeuwsVlaamseVlag is te vinden op :
  http://dezeeuwsvlaamsevlag.blogspot.com/2010/08/de-zwingodin.html

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Die vlag mag voor mij, zeker weten, maar 't was hem nu wel even om mossels te doen... waar gaat De Zeeuwse Vlag mossels eten?

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gisteren in het restaurantje van de plezierbootjesclub in Gravelines (Grevelingen) in Frans Vlaanderen. Een zeeslaatje met haring en koude aardappeltjes en daarop verse mosseltjes die diezelfde dag in Pt. Philip waren geoogst. Piepkleine mosseltjes in donkerblauwe schelpjes die als boter smelten op je tong.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk van die zeeuwse vlag. Ik heb een tweet gepost. Laat de reacties hier staan. Graag nog meer recensies over de Mosselrestaurants! Mag in heel Zeeuws vlaanderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. In Normandie, aan de boulevard van fécamp. Daar aten we mosselen met appelcider en een paar kleine spekjes, was ZO lekker! Volgens mij zijn de wat kleinere mosselen lekkerder dan de grote. We eten ze vaak thuis, en een dag later vissoep met het kookvocht als basis.
  Groeten, Lies_Spaink

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het kookvocht als basis? Maar dat is dan toch wijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee, Joost, er moet zeker geen vocht toegevoegd! Er komt vocht uit de mossels en uit de groenten die eronder liggen.
  Nooit wijn toevoegen (vind ik) en ook geen bier zoals er ook wels durven proberen. Mossels puur, mossels natuur, de smaak van de zee.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Heb wat compassie met zwingodin... ze wil haar mosselgod in een Zeeuws restaurant plaatsen, maar ze krijgt hast alleen maar berichten over mosseltjes in Frans-Vlaanderen, in Normandië, en ook de Belgische mossels werden reeds aangeprezen.
  Het is gewoon dat de Zeeuwse zo lekker zijn dat ze geen lof behoeven. (wij aten ze gisteren nog eens: vol, vers en vlezig)

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Beste mensen ik heb mosselen gegeten bij de Zeemeeuw, en ik moet zeggen: het was niet slecht. Wel duur. En de patat was zozo, de koffie na was inderdaad zoals ik een paar keer las behoorlijk slap, maar de mosselen waren prima. Niet te lang gekookt, goed op smaak, niet van die lullige mosseltjes. En het uitzicht... geweldig. toptent, die ZEemeeuw in Retranchement!

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Toch wil ik ook een lans breken voor de Belgische mossel, de 'Belgica'. Waarom de mosselgod niet -bij wijze van verbroedering- plaatsen in één van de Oostendse restaurants die Belgische serveren?

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Lieve Zeekat, als blijkt uit alle bijdragen dat de perfecte mossel in de perfecte entourage kan worden gegeten op Vlaams grondgebied, dan gaat d emosselgod daarheen! Schrijft Vlamingen, schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Op advies van de buren op de camping hebben wij mosselen gegeten bij D'Ouwe Schure in Sluis. Vlakbij St. Anna ter Muiden. Binnen is het vreselijk oubollig maar buiten zit je heerlijk en de Belgische mensen die er werken zijn top. En de mossels.... we hadden Provencaalse mossels. Werkelijk waanzinnig lekker. Groot, smaakvol, patat ok, en de huiswijn ook heerlijk. aanrader! Ook met kinderen leuk. Er is namelijk een speeltuintje.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Kreeg een heel kort mailtje over iemand die mosselen at bij Het puntje in Vlissingen. Wilt u nog wat meer sturen aub? foto's?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Zo culinair ben ik nu echt niet, maar heel die mosselhistorie prikkelt me geweldig. En de discussie die hier en daar gevoerd wordt over het verschil tussen de Zeeuwse en de Belgische, vind ik leuk. De Belgische wilder, de Zeeuwe milder. De Delta smeuïger, de Belgica taaier. Kleiner en groter, meer vlees, minder vlees, sappiger en droger... soms vraag ik me af waarmee ze bezig zijn. Temeer omdat ik gisteren nog eens de Belgische heb klaargemaakt voor een gezelschap die van niets wist. Heerlijk, heerlijk, riepen ze, en - hoewel ze zich kenners noemen - hadden ze niet eens gemerkt dat het Belgische waren!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik vond zo'n leuke fotoserie...
  http://www.katrienvervaele.be/pagina29.html
  jammer genoeg linkt blogspot niet door, dus even knippen en plakken.
  Ik kreeg een mail met een vraag voor een mosseladvies voor vlaanderen in de buurt van De Haene, help waar moeten die mensen heen??

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Anita Maas-Tournois13 augustus 2010 om 10:03

  Beste zeekat en andere mosselfanaten. Wie de pure zee wil proeven legt de mossel op de barbecue, maar vlak, vooralniet op zijn zijkant. Anders verliest de mossel zijn vocht, waarin hij juist moet koken.
  Als de schelp opengaat kun je hem eraf halen, maar - naar voorkeur - ook nog even laten liggen. Pak hem wel vast met een tang want hij is gloeiend heet. Eet smakelijk!! Ook rauw als oester is de Mitylus edulis (eetbare mossel) een delicatesse. Alleen het openmaken is helaas niet zo eenvoudig. De 'moules parquées'eventueel serveren met wat peper en citroen. Eet smakelijk!! Mosselgroet van Animato.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Ik denk dat met De Haene 'de Haan' wordt bedoeld, beste Zwingodin? In die buurt weinig mosselrestaurants... vooral in Oostende hebben ze de Belgische... in Stene (Stenedorpstraat)(vlakbij Oostende)is er een restaurantje 't Vossenhol en daar zijn ze heerlijk, naar ik vernam (ikzelf ga ze nooit buitendeurs eten)

  BeantwoordenVerwijderen
 25. "'t Boothuis" langs de Visserskaai in Oostende dus - maar naar ik hoorde zijn ze "In den Plezanten Hof" in Ichtegem, Mexicostraat 16 het lekkerst...

  BeantwoordenVerwijderen
 26. Goedemorgen, ik wil graag reageren. Volgens mij moet de mosselgod naar Restaurant D'ouwe Schure. Op aanraden van anderen daar gaan eten, en werkelijk super. Op deze blog lees ik dat de inrichting oubollig zou zijn. Is misschien wel zo, maar als je denkt : dit is belgisch, dan is het misschien weeer wel kleurrijk... toegegeven een beetje frissigheid zou goed doen, maar verder is werkelijk alles in orde, tot en met de koffiesterkte aan toe!

  BeantwoordenVerwijderen
 27. Oja, en ik bedoel d'ouwe Schure in St. Anna ter Muiden, niet ver van Retranchement.

  BeantwoordenVerwijderen
 28. Ik heb bij het PUntje in Vlissingen gegeten, wat een toptent zeg, we vergaten dat het zulk slecht weer was... Mossels prima, sfeer top.

  BeantwoordenVerwijderen
 29. De mosselgod bestaat nu ook. Recensies gericht aan zwingodin@live.nl zullen worden doorgeplaatst naar mosselgod.blogspot.com. Reageren kan hier of op de blogspot van de mosselgod.

  BeantwoordenVerwijderen
 30. die ze vanavond nog eens zelf... de Belgische als voorgerecht en de Zeeuwse als 'plat de consistance' (om gewichtig te doen)

  BeantwoordenVerwijderen
 31. Houdt de mosselgod van babygekrijs? Wellicht wel van babys, minder van gekrijs. Ik gooi dit even op deze blog omdat de mossels gisteren weer voortreffelijk waren, en de frietjes en mayonaise ook, maar kleindochter van drie maand alle registers opentrok... wilde ze ook een portietje musseltjes? Ach, ik kan al vermoeden wat de mosselgod denkt: gelukkig groeit en bloeit mijn kroost, mijn mosselzaad zonder laweit en als ze hun bekjes opentrekken, is het in alle stilte...

  BeantwoordenVerwijderen
 32. zwingodin@live.nl24 augustus 2010 om 11:13

  Baby's en mossels? Lijkt me toch een mindere combinatie. Mosselgod zelf is nog in de maak, maar als zwingodin moet ik zeggen: ik ben beeldend ingesteld. Vind kleine kinderen prachtig. Maar alleen als het geruis van de zee hun gekrijs overstemt. De schepper heeft bedacht dat mensen baby's alleen uit hun lijden verlossen als dat gekrijs akelig genoeg is... mijn advies: eet mossels zonder baby. Of doe mayonnaise aan de speen.
  Overigens mosselgod.blogspot.com al bezocht?

  BeantwoordenVerwijderen
 33. Weet u mosselgod of zwingodin, ik LUST geen mossels. Maar ben dol op het puntje in Vlissngen. Wat u zegt. Je kunt er met een glas wijn uit eten en met een patatje snacken, het is er gewoon politiek verantwoord. Overigens kun je hier op deze blog WEL en op de mosselblog niet reageren met een gewone naam zonder google-account...
  Jan Luyten

  BeantwoordenVerwijderen
 34. Geplaatst op mosselgod.blogspot.com: Horeca Entree heeft de oproep doorgeplaatst.

  Rechtstreeks kun je het hier lezen:

  http://www.horecaentree.nl/home/5118-Beste_bereider_van_de_Zeeuwse_mossel_gezocht.html

  BeantwoordenVerwijderen
 35. ik heb lekkere mosselen gegeten bij de drie wijzen in sluis, we waren er vanavond en mijn vriendin heeft mosselen in de witte wijn gegeten en ik in de knoflook....ZALIG waren ze echt waar, het was er lekker druk ook, dat is ook een goed teken, en de rekening nadien was ook een meevaller 11,50 voor een kilootje mosselen....

  BeantwoordenVerwijderen
 36. De lekkerste mosselen? Ik sta verbaasd dat de onze nog niet genoemd zijn. Pays de Mer in Terneuzen houdt in augustus en september altijd een mosselmiddag. Die van augustus hebben we dus al gehad. De mosselen worden volgens Philippiens recept gekookt. Schoonmoe van de kok is een Philippiense! Gewoon eerlijk, heerlijk. Geen liflafjes maar de echte smaak van de mosselen. Voor augustus zijn jullie te laat maar de 19e kunnen jullie weer proeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 37. Bericht van de mosselgod: ik vorder gestaag:)
  op mosselgod.blogspot.com zie je de mails die Zwingodin binnenkrijgt.
  Tot dusver: veel Puntje en Halve Maentje.

  BeantwoordenVerwijderen
 38. En let op: morgen in de Zeeuwsvlaamse PZC op de regiopagina's stukje over de mosselgod!

  BeantwoordenVerwijderen
 39. Beleef, Proef & Geniet van Mosselen
  Authentiek gezien was de maand september van vroeger uit de mosselmaand. Om dit in ere te houden heeft Restaurant Paping in Ommen de gehele maand september een mosselfestijn. Maar liefs 15 verschillende bereidingen van verse Zeeuwse mosselen met Wereldse smaken worden dan geserveerd. Van klassiek met witte wijn en groenten, Italiaans, tot op Japanse wijze met Sake, wasabi en komkommer, zelfs smaken uit de eigen regio op ‘Vechtdal wijze’ met droge worst, aardappel, lavas en groene boontjes, zullen dan op het menu staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 40. Heel Belgie komt in Philippine eten en daar hoor ik niets over?

  Nou, de lekkerste maakt natuurlijk mijn moeder klaar, daarna komen wij als Pays de Mer zijnde en daarna de Philippiense mosselrestaurants.
  Geen gewokte mosselen, mosselen met sake of Mossel met worst. Gewoon Mosselen, peper en zout, uien, peterselie, paneermeel en echte boter....

  BeantwoordenVerwijderen
 41. De lekkerste mossels eet ik nog steeds thuis.
  Gewoon simpel met ui, peterselie, een klein beetje prei, alles fijn snijden en onder in de pan met een bodempje water. Peper en zout erbij en de mossels er bovenop. Als de kook er een keer overeen gegaan is een flinke klont boter en wat paneermeel. Een paar keer omschudden en proeven of ze gaar zijn. Lekker met boule beurre, een lekker brood van AH. Een lekker glas witte wijn of een simpel pilsje erbij en smullen maar. Wij koken ze zo al jaren en op deze manier proef je echt mossels.

  BeantwoordenVerwijderen
 42. De oproep voor de bijdragen staat ook op Vis in bedrijf: http://www.visinbedrijf.nl/wm.cgi?keywords=;id=7504

  Krijg intussen bergen met mail!

  BeantwoordenVerwijderen
 43. De drie wijzen in sluis, echt daar zijn ze lekker en goedkoop! Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 44. Ik ben door deze blog gaan eten in d'ouwe schure in st anna ter muiden. En inderdaad, supermodsselen, ik had provencaalse, en mijn vriend had alacreme. Die kreeften vond ik trouwens wel een belevenis om te zien! Ze zouden de tent eens moeten schilderen, beetje frisse kleur, of een beetje ikea ofzo. maar ach, het is er super.

  BeantwoordenVerwijderen
 45. Er schijnt enige animositeit te zijn tussen de mosseladempten in Philippine en die uit Yerseke. Beste Zwingodin, hoe ga je daarmee om?

  BeantwoordenVerwijderen
 46. Heb mossels gegeten in Vlissingen op de boulevard. Bij Solskin. Het was lekker, maar wat nog leuker is: je zit er geweldig de boten komen zo dichtvoorbij dat je de bemanning aan boord ziet staan!

  BeantwoordenVerwijderen
 47. Wat een leuke blog. Ben dol op mosselen en heb al een paar tips die hier staan uitgeprobeerd tijdens onze vakantie in Zeeland. Onlangs bij het Halve Maentje geweest. Je moet daar zitten bij schemer! En dat er dan van die grote boten voorbij varen... Vergat bijna goed de mosselen te proeven:) Die waren prima. En de wijn was lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 48. Sandra van elkendoorn10 september 2010 om 13:24

  Ik heb mosselen gegeten bij het halve maantje in Breskens. Als je kijkt naar alle restaurantjes aan de kust van Zeeuws Vlaanderen dan vind ik het Halve Maantje het leukste. En laten ze nu ook nog topmossels hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
 49. Ik heb heerlijk gegeten bij de Branding in Yerseke. Echt te gekke mossels. Mijn vriend had oesters. Nog beter. Misschien ook een oestergod uitdelen?

  BeantwoordenVerwijderen
 50. De berichten die per mail binnenkomen op zwingodin@live.nl, vat ik samen op de blog van de mosselgod: mosselgod.blogspot.com.
  Blijf sturen. Hier publiceren mag ook!
  De mosselgod nadert voltooiing. Binnekort foto's!!

  BeantwoordenVerwijderen
 51. Ik heb al een paar berichten gestuurd, maar zit er inderdaad niet bij. Ik heb een hekel aan die restaurants met damasten tafelkleedjes enzo. Ik eet het liefste mossels in een strandtent. De kwaliteit is dan wel wisselend ja, vaak zijn ze te lang gekookt, een beetje klein (want niet de duurste gekocht bij de groothandel), maar ik ga gauw het Halve Maentje proberen. Neem er speciaal de boot voor, het schijnt dat ik het dan verder kan lopen. Leuk uitje vanaf Walcheren denk ik. Zal verslag doen op deze plek!

  BeantwoordenVerwijderen
 52. Wij gaan al jaren elk jaar naar philippine in de mosseltijd, en dan nemen we het restaurantje waar op dat moment plek is en dat er gezellig uitziet. Ik denk dat ik ze allemaal wel heb gehad. Een weet u, ik heb echt geen verschil geproefd, ze waren overal erg lekker. Ik vind het eigenlijk het belangrijkste dat het gezellig is en de bediening vriendelijk en vrolijk. En eerlijk, dat waren ze in Philippine allemaal. Die mosselgod moet maar op het dorpsplein dan... Maar laat mijn stem tellen voor het hoogste philippine-restaurantje!

  BeantwoordenVerwijderen
 53. Ik besef nu al dat de mosselgod de grens naar Vlaanderen niet zal oversteken, maar ik ben razend benieuwd hoe hij er uit zal zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 54. De mosselgod is klaar. Je kunt een kijkje nemen op blogspot.mosselgod.com

  BeantwoordenVerwijderen
 55. Ik heb nog zeventien mails liggen met reacties, die zal ik samenvatten op de blog van de mosselgod: blogspot.mosselgod.com. Ik had het even te druk met de mosselgod...

  BeantwoordenVerwijderen
 56. Wij hebben met de hele familie mossels gegeten bij Peter de Lijser uit Breskens, die veel boeken schrijft over de streek. Auteur van Cazandse kostelijkheden. Heerlijk waren de mosselen! Met lekkere wijn en grof bruin brood en sla. Puur en goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 57. Wat een creatie, idee en creativiteit. Gefeliciteerd met je Mosselgod.

  Het duinkonijn eet zijn mosseltjes graag in het Vissershuis in Westenschouwen. Ook allerlei visjes zijn daar te verschalken.

  Groeten Mineke

  BeantwoordenVerwijderen
 58. Grappig deze blog. Wij eten alternerend bij het Puntje of op de boulevard van vlissingen mossels. Sinds de verbouwing is het puntje wel heel geweldig! En voor de Zeeusvlamingen geldt dat je alleen maar even de boot hoeft over te steken...
  Gerlof

  BeantwoordenVerwijderen
 59. Ga je nu voor elke schelp een god maken?

  BeantwoordenVerwijderen
 60. De mosseloproep is gesloten. Vandaag is de mosselgod uitgereikt, kijk op de blog van de mosselgod, http://mosselgod.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen