maandag 2 augustus 2010

Veelgestelde vragen aan de zwingodin

Mijn postvak liep deze week over van de vragen aan de wijze godin. Die heus zo wijs niet is, maar natuurlijk wel graag antwoorden het digitale universum ingooit. Vandaar een samenvatting van de vragen, en van de antwoorden voor zover ik die weet. Op open vragen graag antwoorden onderaan het bericht!

1. Bij de paalhoofden op de grens is een afgerasterd deel met troep erin, oude tuinstoelen en kapotte kano's. Waarvoor ligt dat er?

Zwingodin: Dat is een verzamelplek voor rotzooi. Als je als wandelaar iets vindt, kun je het daar in doen. Eens in de zoveel tijd wordt het vuil verwijderd. Er zijn vrij veel wandelaars die serieus alle vuil van wandelende 'natuurliefhebbers' rapen en ruimen.

2. Er spoelen veel mossels aan die donkerblauw en zwart zijn. Maar in het natuurgebied vind ik mosselen van een wondermooie kleur blauw. Waarom dat verschil?

Zwingodin: De felblauwe exemplaren vind je hoger en ze zijn ouder. Ze hebben langer in de zon gelegen en zijn dus verkleurd door het daglicht.

3. Waar kan je nu het beste haaientanden zoeken (deze vraag kwam eindeloos vaak binnen)
Zwingodin: op dit moment: aan de Belgische kant van het strand. Mensen vinden na een simpel wandelingetje zo een handvol haaientanden en roggekaakjes. Dat ligt niet speciaal aan Belgie, maar aan het feit dat daar minder toeristen zoeken. Waar de spoeling dun is...

4. Vroeger gingen we speciaal mijnen graven voor haaientanden bij Groede aan zee. En dan zeven. maar we vonden niets!

Zwingodin: Dat is geen wonder, want er ligt een laag zand op. De kust moest namelijk worden versterkt. 'Ze' zijn zo dom geweest om er grond op te gooien die is weggehaald uit de noordzee zonder een fossiele laag mee te nemen. Weg toeristische attractie bij Groede... Er is wel politieke commotie over, er zou nog een laagje op kunnen maar er gaan verhalen dat er sprake is van bodemvervuiling bij de haaientanden, zie mijn eerdere blog.

5. Je hebt ooit geblogd dat de koffie bij Paviljoen De Zeemeeuw slap is. Wij vonden hem nog steeds slap. Meer klachten?

Antwoord Zwingodin: ja, helaas tal van klachten over de slappe koffie - maar tegelijk ook veel complimenten. Het blijft een leuke tent, vindt iedereen. Laat iemand mij eens een bakje brengen, kan ik zelf keuren...

6. Wat is een Zwinkokkel?

Zwingodin: Daar ben ik uit opgebouwd! Dat is een fossiele, heel oude schelp met een dikke schaal. Zwinkokkel is het woord in de volksmond, officieel heet ie cardita

7. Ik vind die kitesurfers zo cool. Ken je iemand die het goed kan en les kan geven?

Zwingodin: Ik ken Ube van Moio. Een echte beachboy. Die heeft een instructeur in dienst bij wie je les kan nemen. En ze weten bovendien alles over de sport. kijk op www.moio.nl. Vlak naast de Zeemeeus, bij de Balinese vlag.

8. Waarom mogen we het natuurgebied niet in?

Zwingodin: omdat er allemaal beschermde plantjes staan, en vogeltjes bezig zijn... Maar er zijn excursies, op donderdag om tien uur 's ochtends vanaf de Zeemeeuw. En je kunt omrijden naar Belgie, en via het Zwinpark (betalen) en het Zwin in. wat ik echter vaak zie: bij laag water kun je gemakkelijk via de geul lopen en een korte wandeling maken. Let op de plantjes, en vooral ook op het tij, want bij hoog water kun je neit terug zonder nat pak.
En ik heb het niet gezegd:)

9. Kwallen. Weer die kwallen. Er waren er eerst zoveel. En nu zijn ze vrijwel weg. Hoe komt dat nu, overbevissing ok, maar waarom zijn ze nu dan weg?

Helaas weet de zwingodin nog steeds geen overtuigend antwoord... reacties welkom


10. Ik vind die paarse bloemetjes in het Zwin zo leuk. Hoe heten ze?

Zwingodin: Lamsoor. Ze zijn beschermd. Je mag ze dus niet plukken. En ik moet zeggen: ik heb nog niet opgemerkt dat die regel werd overtreden.

5 opmerkingen:

 1. Kreeg via twitter deze vraag:

  is er bij jouw weten iets tastbaars bewaard van zendschip Uylenspiegel dat er in de 60ies verging?

  Ik weet alleen dat ie onder het zand ligt voor de Zeemeeuw. Iemand meer info?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Zwingodin,
  Goed dat je de zwinbezoekers er op wijst dat de mooie paarse schorreblommen (Lamsoor ofwel Limonium vulgare)beschermd zijn en je ze niet mag plukken. Dat is evenzo van toepassing op die andere mooie paarse zwinbloem, de zeeaster (Aster tripolim)die wij hier in de volksmond 'lamsôôr'n' noemen. De jonge groene blaadjes zijn heel erg lekker en worden als een soort zeespinazie graag gegeten bij visgerechten. Net als de zeekraal. Omdat ze beschermd zijn worden ze tegenwoordig ook ingevoerd uit schrik niet Frankrijk, Ierland en zelf Chili en Peru. Als je af en toe in de heel erg vroege ochtenuurtje iemand ziet rondscharrelen in het Zwin op zoek naar deze lekkernijen, knijp dan een oogje dicht. Je zult ze wel al een beetje kennen, die oude 'kezantenaren en Truzementenaren die van oudsher Lamsôôr'n en zouterik (zeekraal) geplukt hebben voor eigen gebruik en soms een beetje voor de buren. Mischien krijg je wel een portie van hen, wie weet.(wil je meer weten kijk dan eens in Kezanse Kostelijkheden ,pag 8 of Van Badhuis tot Boulevard pag 112.
  groetjes
  Alledeske

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anno de Mol Moncourt5 augustus 2010 om 00:07

  Over het zendschip:

  De betonnen boot is in 1971 op last van de Nederlandse overheid opgeblazen. Het schip was toen al in al die jaren daarvoor door jutters en duizenden toeristen in de loop der jaren leeggeroofd.
  De wrakstukken (brokken beton) werden in eerste instantie bedekt door staaldraden die echter gevaar opleverden voor de zwemmers. Enkele jaren geleden is alles opgeruimd en bedekt met een asfaltlaag.
  Veel oude Cadzandenaren zullen wel iets tastbaars van het schip in huis hebben, maar zullen dat niet toegeven.
  Er ligt daar dus niets meer op het strand voor de Zeemeeuw.
  Interessanter is het houten wrak van een (vermoedelijk) vrachtschip dat in de monding van het Zwin ligt en af en toe uit het zand naar boven komt en haar houten spanten toont. Ook nu kun je een stukje van de boeg of het achterschip boven het zand zien uitsteken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb nog een vraag. Over waarom we nu toch dat natuurgebied alleen in mogen als je omfietst en dan veel geld betaalt. Ik wil best wat betalen, maar gewoon vanuit Nederland het Zwin in wandelen!! waarom kan dat niet???

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Angelique van Tuil9 augustus 2010 om 23:20

  Sja, het is van de Belhen he:) Maarreh... als je over de duinen wandelt richting Knokke, heb je een schitterend uitzicht over het natuurgebied. Ook leuk.

  En trouwens, dronk vandaag koffie bij de Zeemeeuw. Het leek echt sterker...

  BeantwoordenVerwijderen