donderdag 5 augustus 2010

Schoonmaker van het Zwin


'Ik heb 200 ton afval uit het Zwin gehaald.'
Aan het woord is Johan Verplanke, een tanige gebruinde inwoner van Retranchement die door het Zwin loopt.
Johan is heel vaak te zien in het Zwin. Meestal zie ik hem op afstand. Gebogen, kijkend naar de grond. Waar hij dan naar op zoek is? Naar rommel. Zijn missie is om het natuurgebied schoon te houden, en het strand van de Zwinmonding ook. Het is een taak van Strandpaviljoen De Zeemeeuw om het strand in de Zwinmonding schoon te houden. Dus waarom maakt Johan zich dan druk?
Omdat het lang niet voldoende is. Hij loopt met legen handen het strand op en met armen vol vuil het Zwin uit en laat hier en daar op vaste plekken het afval achter. Dat wordt dan opgehaald. Al wordt zijn actie niet door iedereen gewaardeerd. Immers,de gemeente moet het ook weer ophalen.
'Dat valt niet altijd mee hoor,; lacht Verplanke. Soms denken de mensen dat ik mijn eigen vuil in vuilnisbakken stop...'

Hij legt uit wat hem bezielt om eindeloos vaak per dag te bukken om rommel op te rapen. 'Het is een boeddhistische gedachte. Dat je zelf als mens niet zoveel betekent. Het is goed voor je ego om een paar honderd keer per dag te bukken en de wereld schoon te maken. Dan besef je pas dat je er als mens niet zo toe doet...

Ik ben onder de indruk van de begeestering van de 'schoonmaker van het Zwin', zoals hij zichzelf noemt. Hij heeft lichte ogen en een mooie dictie. Heeft jaren in de zorg gewerkt, begeleidde terminale patienten. Zwaar en mooi werk. En de wereld schoon houden is ook mooi.

Ja, hij klimt over het hek om het natuurgebied in te gaan. 'Dat recht eigen ik me toe. Ik ben immers de schoonmaker van het Zwin!'

6 opmerkingen:

 1. Verbazingwekkend, op 7 augustus, nog steeds geen reacties op deze blog. Is de "Nettoyeur" zoals jaren geleden op een bord aan het prikkeldraad van het Zwin stond aangegeven het dan niet waard?
  In mijn ogen wel! Zonder Johan is voor ons het Zwin leeg (sorry Zwingodin) Altijd even tijd voor een praatje over de immer veranderende stroom van het Zwin, klimaatfenomenen, het leven, interessante vondsten en bijzondere plantjes. Samen veel mensen uit het altijd gevaarlijke water gehaald die verrast door de kracht van de stroom de overkant niet haalden. Ga nog jaren door Johan, ook voor jou stappen wij al zoveel jaren met veel plezier ons geliefde Zwin in.
  Anno

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een wilskracht!
  Deze bijzondere man doet mij sinds enige jaren iedere wandeling aan het strand minstens een keer bukken.
  Stel je eens voor hoeveel plastic er NIET de zee in spoelt om tot microplastic te verworden als elke wandelaar, ongeacht welk strand, een keer bukt!
  Dit is hierbij trouwens een oproep aan de volgers van dit blog.
  Mocht je net wat meer motivatie nodig hebben, lees dan eens het boek 'Plastic soep' van J.Goossen. Een boek over de kansen om de al enorme oppervlakte aan plastic soep tegen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als aanvulling op de terechte opmerking over de plastic soep die op de wereld zeeën drijft wijs ik op de afgelopen TV-serie "de reis van de Beagle" waarin aandacht werd besteed aan de zgn. "trash vortex". Een hoeveelheid plastic troep ter grootte van Europa die door de schroeven van de zeeschepen fijngemalen onder de waterspiegel drijft. Het is een wereldomvattend probleem dat zoals zo vaak door de mens veroorzaakt is en waarvoor vooralsnog geen oplossing is. Ook daarom is Johan zo bewonderenswaardig. Hij voelt zich niet te min om te trachten slechts een klein deel op te ruimen van de troep die door zoveel vakantiegangers wordt gedumpt. een man naar mijn hart!
  Anno

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ik dat zo hoor, dan moet hij een lintje.
  Maar waarom protesteert de gemeente dan om te troep op te halen? En waarom staat er op dat Belgische deel van het strand geen vuilniszak?
  Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heeft deze meneer dan ook iets te maken met het boedhistische centrum dat in Zeeuws vlaanderen schijnt te zijn? Zo ja, hoe kom ik daarmee in contact?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank je wel. Johan is een oude vriend. Vanuit Nieuw Zeeland: gegroet!

  BeantwoordenVerwijderen