'Een mijn!!!'
Kinderen graven een put op de kaap, zoals de Belgische oever van het Zwin vaak heet. Er staat een vader bij met een metaaldetector in de hand, de kinderen graven ijverig naar muntjes, blikjes en ijzerresten van wie weet welk (oorlogs)verleden.
Maar nu treffen ze dan een groot en rond ijzeren voorwerp. En ze hebben goed naar de lessen van pa geluisterd: in een dergelijk geval ALTIJD stoppen met graven. Vader inspecteert de put en adviseert hem weer vol te gooien met zand. Maar dat pikken de kinderen niet. Je vindt niet elke dag een bom. Er moet minstens een team van de Explosieve opruimingsdienst aan te pas komen.
Moeder inspecteert het gat en merkt op dat als het echt een bom is, verwijdering wellicht veiliger is dan dichtgooien.
Aangezien KPN het nog redt op de Belgische oever belt moeder de politie. De Nederlandse politie. Want de put is immers net naast het Zwinwater, het gezin was Nederlands en ikzelf kon alles goed verstaan.
Een aardige agente uit Oostburg neemt de telefoon op, en kondigt aan met collega langs te komen. Opwinding alom in het Zwin. Het aantal jongetjes kwadrateert in korte tijd: de politie komt, en er ligt een bom.
Een half uur later arriveert een politieduo uit Oostburg. Ze staan bovenaan de dijk, een man en een vrouw, niet ver van mijn paalhoofd. De zwerm jongetjes is inmiddels gegroeid. De vader en de moeder zeggen tegen elkaar dat je als agent toch geen fijner klusje kan hebben dan op een zonnige dag een bommelding te hebben in het Zwin. Maar. Het duo is door de diensttijd heen en concludeert dat de bom op Belgisch grondgebied ligt. Dat wordt, letterlijk, 'de belhen bellen'. Gendarmes uit Knokke zullen op korte termijn arriveren. Of de melders op het strand willen blijven. Nu, dat willen ze wel.
Inderdaad arriveert er na een half uurtje, het loopt al tegen vijven, een wit jeepje met twee Belgische agenten. Zij lopen naar de put. Maar helaas, echt bomdeskundig zijn ook zij niet. maar net als de ouders weten ze dat rond en metaal betekent: niet aankomen.
Op dat moment springt Johan Verplanke tevoorschijn, bekend door zijn grote hart voor het zwin. Hij meldt dat hij ook nog een bom weet. Het politieduo kijkt wat vermoeid. Maar de zwerm jongetjes kraait van plezier. Het lijkt Kuifje wel. De agente pakt een rode vlag en het hele stel klimt het Belgisch duin op, achter de bruine rug van Johan Verplanke aan. Na een paar minuten lopen door de paradijselijke duinpannetjes wijst Johan op een struik. En jawel daar ligt hij, duidelijk herkenbaar, echt een Kuifjebom. De agente zet een rode vlag neer. Opdat de opruimingsdienst de bom goed kan vinden. Of dat niet gevaarlijk is, vraagt het gezelschap, immers juist nu vraagt de struik om aandacht van wandelaars? Ze heeft er geen antwoord op.
De agent belt met de thuisbasis en geeft door dat de Vlaamse variant van de Explosieve opruimingsdienst (kon de naam niet vertaan) zo snel mogelijk per fax moet worden 'verwittigd' van twee mogelijke explosieven in het Zwin.
Per fax! Het was al vijf uur geweest.
De jongetjes, zo mediawijs dat ze allemaal grinniken over faxende agenten, hebben een verhaal dat ze lekker kunnen overdrijven. En ik kon het vervolg niet goed zien, maar de volgende ochtend vroeg blijken beide objecten uitgegraven en verdwenen.
Werkt kennelijk snel, zo'n fax...
Heerlijk dat "bommenverhaal".
BeantwoordenVerwijderenIk kon er niets aan doen maar al lezende moest ik denken aan een conference van Henk Elsink over een ondeskundige bomexpert. De man overleefde het helaas niet. Deze bommen zijn geluidloos geruimd. Het zullen niet de laatste zijn.
Ik heb dat autootje zien staan. Ik vroeg me nog af wat het was... Wel goed dat ze de boel zo snel weghalen. Wij gaan ook altijd browsen daar met een stoet kinderen.
BeantwoordenVerwijderenWij zijn net gearriveerd en ik zag de ansicht liggen bij het VVV. Op de blog vind ik dit bericht. Hoe groot is de kans dat kinderen bommen vinden?
BeantwoordenVerwijderenBeste Karin, maak je niet bezorgd! Deze kinderen waren met hun vader aan het zoeken met de metaaldetector. deze piepte. daarna gingen ze graven, flink diep ook.
BeantwoordenVerwijderenOp het Nederlandse deel op het strand spelen dagelijk honderden kinderen! Gewoon niet gaan graven in de duinen... en niet op de kaap, want daar is gewoon nog niet zoveel gespeeld.
Hartstikke veilig in het Zwin. Zeker nu met al die ondiepe plassen, daar kunnen jonge kinderen heel veilig spelen. Fijne vakantie!
Dank voor je antwoord! Ik heb het ook nog even gevraagd aan mensen op de camping. Gelukkig er worden geen mijnen gevonden aan de vloedlijn waar kinderen spelen....
BeantwoordenVerwijderenIk kom hier al jaren en ik heb dat nou nooit, een landmijn bij het scheppen... Martijn
BeantwoordenVerwijderen