zaterdag 13 november 2010

Zwingodin overleden in de nacht van 12 november
Op zondagochtend 13 november is het stoffelijk overschot van de zwingodin aangetroffen in het Zwin. Haar billen sieren nog het paalhoofd, maar buik, borsten, armen en hoofd lagen dramatisch verwond op het strand. Met name de elleboog was ernstig verbrijzeld. De losse onderdelen zijn direct naar het atelier gebracht. Of reanimatie op korte termijn mogelijk is, is nog niet duidelijk.

Eerder waren er wel getuigen van vernieling van een zwingodin-bordje, door twee jongens op fietsen. Nadat de mobiel van de zwingodin gereset was, het overlijdensbericht getwitterd was, verschenen er tal condeolances op het sociale netwerk. En: suggesties dat er sprake moet zijn geweest van vernieling. Immers: gistermiddag was er niets aan de hand, en het was zelfs even windkracht 10.

Vanochtend in alle vroegte bleken de tweets van de Zwingodin niet meer aan te komen in het sociale netwerk. Ook op facebook bleef het stil. De gouden mobiel van de Zwingodin leek uitgevallen. Er was niet direct onrust, aangezien gisteren na de ergste storm nog een inspectie plaatshad, en de zwingodin windkracht negen kranig leek te doorstaan. Tussen dat moment van inspectie en vanochtend vroeg moet ze van haar sokkel geslagen of gewaaid zijn.

Want dat is natuurlijk de vraag: is de zwingodin vernield of als gevolg van de zware storm overleden?

Er was vanochtend 1 voetspoor dat door de blubber naar het betreffende paalhoofd liep. Het tij spoelt voetstappen weg, dus dat voetspoor moet van vanochtend heel vroeg zijn gweest, vanaf een uur of 8 a 9 moet het mogelijk zijn geweest die sporen te maken. En de lichaamsdelen werden enkele uren later pas aangetroffen.
Er is echter geen enkele aanleiding te denken dat deze persoon de godin vernield zou hebben. Op de lichaamsdelen zijn geen sporen van een scherp voorwerp gevonden. Het middenrif is gebroken ONDER de natuurlijke breuklijn (de godin is in twee delen aangevoerd en ter plekke op het paalhoofd aan elkaar geboetseerd)met zeer sterke epoxy. Niet de tussen-epoxy maar de epoxy van de onderbuik is gescheurd, en de godin is gevallen in de richting van de wind. Dit wijst erop dat een rukwind de vermoedelijke aanleiding was van de scheuring. Alleen een lang touw zou hetzelfde effect kunnen hebben, maar dit scenario klopte niet met de voetstappen.

Deze lijkschouwing en analyse is verheugend: het zwin is een paradijs waar vernielzucht niet thuishoort.

Inmiddels is gebleken dat de mobiel van de zwingodin onbeschadigd is, en zij dus low key kan doortwitteren. Dat de zwingodin zal herrijzen staat al vast - of zij daarvoor donororganen nodig heeft, moet nog blijven.

condoleances kunnen via mail: zwingodin@live.nl, hieronder, of anders op twitter: www.twitter.com/zwingodin.

Wie niet twittert maar toch de laatste tweets wil lezen kan terecht op www.zwingodin.nl.

8 opmerkingen:

 1. Kop op Zwingodin.
  Toen ik vanmorgen via de basaltblokken de dijk afliep kreeg ik in mijn linker ooghoek iets te zien dat niet klopte. De Zwingodin ontbrak.
  Kwaadheid, onbegrip, teleurstelling, machteloosheid streden om de overhand om direct te worden gevolgd door de wetenschap dat die gevoelens allemaal verloren energie zijn en leiden tot niets.
  "Wederopstanding" daar draait het om. Als ik naar Twitter kijk ben je daar al druk mee bezig.
  Belangrijk is te weten dat de Zwingodin zelfs in staat is te communiceren vanaf een leeg paalhoofd.
  Zijn randdebielen of vandalen in al hun domheid dus in staat een kunstwerk te vernielen? Ja, echter slechts een deel. Het stoffelijk deel. Maar het andere deel van het kunstwerk gaat veel verder. Dat heeft een niet te vernietigen plaats in het Zwin veroverd en daar kunnen grijpgrage, baldadige vingertjes niet aankomen.
  Eerdere discussies over kunst indachtig:
  DOEL BEREIKT.
  Zie de bijdrage van de vandalen maar als een bijdrage aan de kunstvorm waarbij communicatie zo'n belangrijk onderdeel is.
  Verras mij Zwingodin.
  Als ik morgen over de basaltblokken van de dijk het strand afga zie ik mij mijn rechter ooghoek een verrezen Zwingodin. Trots en ongenaakbaar!
  Laten dan de discussies maar weer losbarsten!

  Anno de Mol Moncourt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. gecondoleerd... blijven de billen nu staan voorlopig?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het evenbeeld van een god wordt door een mens geschapen; het's aanwezigheid is alom.
  Hoe mooi het beeld ook is, haar gedachten, de interactie en de reactie zijn bepalend voor de gelovigen.
  Ik aanbid het Zwin en iedereen die het Zwin als heilig ziet. De godin is er eentje van, een verwoording van gedachten van velen; ook al zijn het niet altijd mijn belevingen.
  Ze is rotsvast, jammer genoeg niet stormvast. Maar ook die storm is een onderdeel die het Zwin zo mooi maakt; ik neem het de storm dus niet kwalijk. De storm zorgt meestal voor slechts weinig bezoekers van de kust, juist op die momenten dat de kust het meest boeiend is. De zonaanbidders verontreinigen dan niet het heiligdom: Het zand, het schuim, het water, de wolken leven dan hun gezamenlijk spel waartussen we, als mens, amper worden getolereerd.
  Waarom condoleren? Na de dood komt toch weer nieuw leven. Wellicht anders, mogelijk mooier: wijs geworden door de invloed van de overledene, om weer te werken aan nieuwe wijsheden of ervaringen voor weer een volgende generatie.
  Dat ze nog vaak stuk mag waaien en steeds als Feniks mag herrijzen; weer mooier en weer wijzer.
  Emiel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Maar hoe kan het dat ze op haar rug ligt als ze in de richting van de wind van de sokkel is gewaaid?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De wind kwam deze keer vanuit land en niet vanuit zee.
  En waarom ze op haar rug ligt, dat vraag je toch niet over een dame? Maar wellicht ligt ze geld te verdienen voor de restauratie klus. Hopelijk wordt er geen botox gebruikt, want dat maakt vrouwen zoooo lelijk. Vanavond zag ik Sonja van de Vara op tv, wat een mooie vrouw: elke rimpel was echt en oprecht. Zo mooi alsof ze heel haar leven aan het Zwin had gestaan, overgeleverd aan weer en wind.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had het gelezen in de krant. Ik hoop wel dat je er gauw weer bent hoor, het was net zo'n leuk gezicht! Ik keek vaak even door de verrekijker bovenaan de dijk. zo mooi gemaakt, heel natuuriljk en met die kokkels helemaal zwin. tot van het voorjaar!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. He Zwingodin, je komt toch wel terug he?

  BeantwoordenVerwijderen