donderdag 24 september 2015

Pauw pauw

Sinds een mens dus ook een godin probleemloos via de mobiel tv kan kijken, kijk ik naar Pauw, zeker als laat op de avond het Zwin slaapt.

Helaas levert dat slechts anti-helden en orakels op...
Vannacht mocht ik weer genieten van youtube-anti-helden met kapotte auto's. Deze observatie is van gisternacht.


LOL bij Pauw

-->
Elke avond heb ik LOL. Dan zie ik bijvoorbeeld slagroomtaarten in gezichten landen, hondendrollen kleven onder naaldhakken, ik zie adembenemende bijna-ongelukken, en jawel, ook nog ‘gevaarlijke selfie-acties’. LOL!
Kijk naar iemand die bijna verbrandt omdat het dak van de auto fikt terwijl hij dit ziet gebeuren in het schermpje van zijn mobiel. LOL.
En dacht u dat dit een vondst van heer De Mol is? Nee, die Mol is een stuk origineler, en investeert nog in eigen decors. De Mol gapt niet van YouTube.. Nee, dit is Pauw.

We gaan beginnen!!! En elke avond denk ik dat ik misschien ditmaal de oude Pauw zie, een van de weinigen in het land die een fatsoenlijke vraag op de buis stelt en daarna doorvraagt, die beschikt over een goede redactie die weet wat journalistiek is. Maar de oude Pauw is dood. En de nieuwe Pauw vraagt, avond na avond, na een serieuze uiteenzetting van iets dat er toe doet, het gehele volk om ‘de leukste youtube’jes.’ Jottum!

Politici en wetenschappers grinniken gegeneerd. De camera staat op hun gezicht na een smak van jewelste. Moeten we dit leuk vinden? Dat is de sandwichformule had Pauw in de kleedkamer uitgelegd. Na zware pestverhalen, dreigend terrorisme, tobberige vluchtelingen, en zeker na Hero Brinkman wil je natuurlijk wel iets lolligs. Bijvoorbeeld iemand die hard valt. Of iemand die de schrik van zijn leven krijgt omdat zijn auto fikt. ‘We nemen maar aan dat het goed is afgelopen,’ grijnsde Pauw.

En het fijne is: het is een formule geworden. De nieuwe Pauw wisselt nieuws af met Youtube-leed. LOL. Helaas is er nog steeds geen interviewer die zelfs de nieuwe Pauw kan evenaren.
Goed nieuws: tot ieders genoegen ziet wederom een formulewijziging het licht. Deze werd duidelijk nadat Peter R de Vries aan tafel schoof. Naast zielige anti-helden op Youtube was het uiteraard tijd voor een goed betaald orakel.

Peter R de Vries zette Hero Brinkman gemakkelijk – en voorspelbaar - in zijn hemd, en Pauw leunde relaxed achterover bij de aanblik van Brinkman die schuimbekkend reageerde. Fijn! Debat! Geen gezapigheid, maar vliegende statements. Talkshow saai? Nee bij Pauw is het niet saai. Een half pond querulanterig gesputter, een onsje crimicontacten, en een kilo meningen over het nieuwe duo Brinkman – Scheringa: het is altijd een goed idee om Peter R de Vries uit te nodigen. Stel je voor dat de talkshow saai gaat worden na de beelden van de Youtube-anti-held. De zendercoördinator zal tevreden zijn.
‘Wordt u betaald om hier aan tafel te zitten?’ vroeg Brinkman vilein.
Ai.
‘Wat is daar op tegen? Vroeg De vries
Het hart van Pauw klopte harder dan normaal. Hij hoopte dat de zendercoördinator zou kijken.
Volgens Brinkman is daar alles op tegen. Hij zit toch zelf ook gratis bij Pauw?

Beste meneer Brinkman, er is natuurlijk helemaal niets op tegen als Pauw de medemens betaalt om de saaiheid van wijdlopige analyses te komen verdrijven, we leven in een vrij land. Dat de mening van De Vries te koop is, zoals men ook wel grapjassen betaalt om de boel eens flink om te keren – waarom zou dat niet mogen?
Het is immers niet meer dan een format voor vertier. Het nieuwe format van Youtube-leed en gekochte meningen. Moet mogen. De Vries deed niets strafbaars.

Pauw wel!
Hij geeft mijn geld uit. Ik wil journalistiek. Ik wil een gesprek over zaken die ertoe doen. Ik wil debat. Ik hoef geen sandwich met leedvermaak en ook geen lol op you tube en al helemaal geen gekochte meningen. Meneer Pauw, betaal een stuiver aan een deskundig Arabist of een geleerd econoom omdat sommige dingen te moeilijk voor je zijn. Flikker die youtube-lach-en-leed-onzin weg en als het geld dan op is, maak je items dan gewoon langer door meer slimme vragen te stellen zoals de oude Pauw deed.
En investeer een beetje. Door je interviewkunsten door te geven aan een stagiair ofzo. Straks ben je weg en dan hebben we zelfs geen nieuwe Pauw meer. Tip: jonge journalisten zijn misschien best in staat om serieuze journalistiek te bedrijven en tegelijk te variëren tussen zwaar en iets luchtiger onderwerpen, je blijft tenslotte zitten met die zendercoördinator.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten