zaterdag 21 augustus 2010

Uw nieuwe toekomst: kom niet naar Zeeuws Vlaanderen...


Dit plaatje is een aardig beeld nietwaar. Het is het Zwin bij hoog water. Als je goed kijkt, zie je op de rij paalhoofden een paalhoofd uitsteken. Er staat een vrouwenlijf op. Dat ben ik. Als het hoog water is, dan geniet ik met volle teugen, zo mooi!

Ik twitter en ik luister naar iedereen die aan mijn sokkel voorbij gaat. Ik volg 'Nieuwe toekomst'. ONder die naam zouden mensen gelokt moeten worden om een nieuw bestaan op te bouwen in Zeeuws Vlaanderen, net als een eeuw geleden in Amerika. Hier is het schoon, rustig, stil, mooi. Er zijn goede voorzieningen en er is bijna geen criminaliteit.
Maar Nieuwe toekomst twittert en twittert nu al zolang ik leef stug alle onheilstijdingen uit de krant door. Ongelukken op te smalle wegen in Zeeuws Vlaanderen. Zwaar ongeluk in IJzendijke. Drugs in Ternuizen. Dronken automobilisten. Auto in de sloot. Inbraken bij bedrijven. En jawel, vandaag weer: zware vervuiling in Philippine.

Ik heb al vaak getwitterd dat me dat zo verbaast. ZElf ben ik verrukt van Zeeuws Vlaanderen, en zet alle zeilen bij om te laten weten wat een paradijs hier voor mijn voeten ligt. Ongelukken, drugs, inbraken, dronken dames en vervuilde grond: sja, het echte paradijs zijn we ooit verloren, maar dit rijtje is niets vergeleken bij het landelijk gemiddelde.

Ik begrijp dus werkelijk niet wat die types van Nieuwe Toekomst aan het doen zijn. Of zijn ze een spelletje aan het spelen en juist omgekeerd bezig?
Een deel van de paradijselijkheid is namelijk wel de stilte en het gebrek aan veel mensen...

3 opmerkingen:

 1. Ik ben naar die beurs geweest omdat ik overweeg te gaan wonen in Zeeuws Vlaanderen. Toen leek alsof men je daar wel wil hebben. Maar als je dan verder gaat zoeken... Het lijkt wel of ze alles afschaffen voor jonge mensen en kinderen... kweet het niet hoor. zijn er positieve verhalen van jonge gezinnen met kleine kinderen die een nieuwe start maakten in Zeeuws Vlaanderen??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je een paar nieuws feiten op een rij zet, dan is het een doffe ellende. We noemen dat uit zijn verband rukken, en overschaduwen daarmee al het moois hier. Natuurlijk zijn we hier ook menselijk, met menselijke fouten, maar om dan met een marker slecht nieuws op te lichten en uit te vergroten? Wat bereik je dan? Godin, is je haar blond geverfd en kom je uit Limburg? Want daar vandaan ken ik ook zo'n figuur die alles negatief belicht wat hem in zijn straatje van pas komt.
  Wil je Zeeuws Vlaanderen voor jezelf houden? Egoïst!
  Wij wonen hier nu ruim drie jaar en willen hier niet meer weg. Mijn auto, mijn fiets en mijn scooter hoef ik hier niet op slot te zetten, mijn vrouw kan rustig over straat 's avonds laat in het donker. Kinderen zijn hier nog beleefd, artsen nemen de tijd voor je, in winkels groet men je nog.
  Maar godin als het te zwaar wordt voor je, misschien kan je dan op een paal gaan staan aan de Utrech'se graechte waor?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jan en Pien van der LInden25 augustus 2010 om 23:51

  Wij komen al jarn in Cadzand op vakantie en overwegen ook weleens hier te gaan wonen. We lazen van de zomer dat de gemeente Oostburg als een soort centrum voor ouderen wil profileren. Klonk niet zo aantrekkelijk vonden we. Niet dat we nu meteen rollaterfeesten voor ons zagen, maar het idee dat we ook lazen (dacht VVD) om een soort zone te creeren waar allerlei regeltjes niet gelden (dertigduizend vergunningen als je wilt ondernemen en al die bestemmingsplannen enzo) dat leek ons wel wat.
  En joh, die nieuwe toekomst mensen hebben gewoon de zvl-nieuwtjes van de pzc doorgelinkt, daar zit vast geen denkend hoofd achter...

  BeantwoordenVerwijderen