woensdag 18 augustus 2010

Illegaal vliegen in luchtruim boven Zwin

Zin om een dagje met je heli boven het Zwin te hangen? Gewoon doen!

Vanochtend vroeg was ik getuige van een wel zeer boeiend gesprek aan mijn sokkel. Een groep natuurliefhebbers en toeristen (vermoedelijk beide) ontmoet elkaar, raakt aan de praat en in twee minuten vallen er lachsalvo's en heftige uithalen. Ik leg mijn gouden oortjes te luisteren. De kern van het verhaal: er is op 11 augutus gedurende zeven lange uren illegaal in het luchtruim boven Zeeuws Vlaanderen gevlogen. Ondanks klachten en meldingen gebeurde er niets.

Een vrouw vertelt, zij staat in het middelpunt van de belangstelling. Het onderwerp van gesprek is de hulpverlenersdag van Cadzand, een weekje geleden, op 11 augustus. De vrouw had zich gestoord aan helikoptergebrom. Ik ook trouwens. Ik zat op mijn paalhoofd me helemaal wild te ergeren. Wie vliegt er nu van 13.00 uur tot 20 uur (echt waar, zo lang) onafgebroken laag boven een natuurgebied? Maar de vrouw had het niet gepikt, zij is er zo een van: bevalt het me niet dan doe ik iets.


Dus zij belde de politie.
'Dat heb ik ook gedaan,' zei een meneer uit het gezelschap. Die zei dat ik bij de gemeente moest zijn.
'Klopt,' zei de vrouw. Zei de politie ook tegen mij. Ze wisten direct dat er een hulpverlenersdag was, en geen calamiteit. De gemeente zou de vergunning hebben afgegeven, dus klachten zijn dan voor de gemeente.

Politie stuurt door naar gemeente

De vrouw trekt haar telefoon tevoorschijn en wijst op een applicatie waarbij je direct de gemeente kunt inlichten over kwesties die je storen. Loszittende stoeptegels, kapotgereden paaltjes, hangende verkeersborden, als burger kun je je elektronisch laten horen zonder eindeloos doorverbonden te worden of websites op te zoeken. Trek je mobiel en doe de melding.

Aldus werd via de nieuwe applicatie een bericht naar de gemeente Sluis verstuurd. Herrie in het Zwin op 11 augustus. Of dat volgend jaar ajb anders kan. Immers, de meeste mensen komen naar het Zwin om van rust en natuur te genieten. Als je dan veel geld hebt betaald voor een hotelovernachting om er een dagvullende rotherrie voor terug te krijgen...
Inderdaad, roept een andere vrouw. 'Ik ga nooit in eigen land op vakantie. Nu was ik net aangekomen en ik nam me voor echt nooit weer in augustus hier te komen. Het was een van de weinige mooie dagen...'

Gemeente stuurt door naar luchtvaartpolitie

Enfin, de vrouw vertelt verder. Er zit een gat in dit verhaal omdat het tot gister (16 augustus) duurde voor de gemeende op de snelle electronische applicatie per mail reageerde. En liet weten niet bevoegd te zijn voor afhandeling van een dergelijke klacht. De luchtvaartpolitie in Amsterdam (Schiphol) is de aangewezen instantie volgens de gemeente Sluis.

'Cadzand zie je niet vanuit die uitkijktoren daar,' grapt iemand uit het groepje. 'Vertel verder.'
De luchtvaartpolitie was nogal verbaasd door het telefoontje, zei de vrouw. Maar zei dat de provincie de vergunning afgeeft. En dat we daar dan moeten klagen.
De vrouw vroeg om een rechtstreeks nummer voor de klacht, ze zag de bui van het kastje en de muur al hangen. Maar dat kon de meneer van de luchtvaartpolitie niet verstrekken. 'U moet zelf even opzoeken om welke provincie het gaat,' was het antwoord.

Luchtvaartpolitie stuurt door naar provincie

Hilariteit in het groepje. De vrouw verduidelijkt: 'De arme ziel wist niet waar Sluis lag.'
Dan belt ze met de povincie Zeeland, waar ze haar klacht kwijt kan bij de milieuklachtenlijn. De telefoniste vindt het maar raar dat de gemeente Sluis de klacht niet heeft opgenomen. Dat ze een klacht niet kunnen afhandelen wil toch niet zeggen dat ze hem niet even kunnen opnemen en doorsturen naar de provincie?
Maar de stoere Zwinbelster laat zich niet weer terug naar de gemeente sturen: dat zou het kastje en de muur zijn. De milieulijntelefoniste adviseert om bij een volgend bezoek aan het Zwin vooraf te kijken of er tijdens het verblijf misschien zo'n hulpverlenersdag is. En die dan vervolgens te vermijden. Scheelt een hoop ergernis.
Waarop de vrouw opmerkt dat ze al jaren in het Zwin komt, eindeloos veel leuke hulpverlenersdagen heeft meegemaakt en nooit geluidsoverlast had. Bovendien is ze niet tegen een half uurtje bobo's rondvliegen boven het Zwin. Het gaat om zeven lange uren. In een gebied waar weldenkende mensen vlakbij het natuurgebied hun kinderen manen stiller te zijn. Vogels. Natuur.
Enigszins onbevredigd eindigt ze het telefoongesprek. Ze belde niet om het advies te krijgen zelf de herrie te vermijden...

Provincie zet deskundige in

De toehoorders in het Zwin grinniken. Bureaucratie. Altijd leuk om naar te luisteren. En toen? Is het verhaal nu uit?
Nee, zegt de vrouw. Want later op de dag gisteren belde Arend. Van de provincie Zeeland. Arend zit hoger in de boom, en komt eraan te pas als er 'onduidelijkheid bij de burger' is. Arend heeft een diepe niet-Zeeuwse nieuwslezersdictie en is de klachtenmanager uit duizenden: de vrouw is meteen haar irritatie kwijt want Arend begrijpt hoe akelig herrie is. Maar Arend heeft een opmerkelijke boodschap. Hij heeft namelijk geprobeerd de onduidelijkheid van de burger op te lossen door het eerst zelf te snappen, en dat kostte hem net als de klager vier tot vijf telefoontjes. Want WIE heeft nu die vergunning verstrekt?

Antwoord: niemand.
Arend veronderstelt dat de gemeente Sluis de vergunning had moeten geven voor dit vliegen maar dit niet heeft gedaan. ERgo, er is dus illegaal gevlogen boven het luchtruim. Dat is strafbaar.

Een aanwezige in het groepje op het strand slaakt een kreet. Het is een amateurpiloot. 'Als je drie meter uit de route vliegt krijg je een straaljager op je nek! En hier vliegt de hele dag een heli...'

Provincie stuurt door naar gemeente

Arend vindt het ook niet kloppen en zegt dat de vrouw haar klacht kan bespreken bij de gemeente. Hij hoopt dat de vrouw goed te woord wordt gestaan en geeft een telefoonnummer van iemand die dat vast en zeker zal doen. Henk de Ruijsser. En als je niet tevreden bent, zegt Arend, kun je altijd nog digitaal klagen. De vrouw zucht. Daar was ze immers begonnen.
Ze belt vervolgens met Henk de Ruijsser, een reuze geschikte amtenaar die fluks op de evenementenkalender kijkt. En daar in het geheel geen evenement in Zeeuws Vlaanderen aantreft. Had de vrouw soms last van herrie van hulpverleners uit Vlissingen?

Het strand ligt dubbel. Kennelijk is het leuk spelen in het luchtruim boven Sluis.

Gemeente stuurt opnieuw naar luchtvaartpolitie

Na enig aandringen van de vrouw gaat Henk toch verder speuren en komt tot de conclusie dat er toch wel iets geweest moet zijn: hij vindt een verklaring van geen bezwaar van de burgemeester, afgegeven aan de luchtmachtdevisie Leeuwarden, om op 11 augustus een landing te mogen uitvoeren nabj Candzand-Bad. Restrictie: er kan 1 landing worden uitgevoerd, en er mag niet boven natuurgebieden worden gevlogen.

'Dat is iets anders dan zeven uur rondjes vliegen,' zegt de vrouw. Haar luisteraars stemmen in. Ook Henk is het er grondig mee eens. 'Ik word hier niet vrolijk van.'

Maar waar nu met de klacht heen? De vrouw citeert Henk: 'Er is dus een heli buiten het boekje gegaan. Dan moet je toch bij de luchtvaartpolitie zijn.'

Het stel op het strand applaudisseert. Die cirkel is rond.
En? Wat zei de luchtvaartpolitie?
De vrouw: 'Dahag. Ik heb nu 1 rondje gedaan. Geef graag het stokje over.'


Als Zwingodin heb ik ademloos geluisterd. Ik begrijp dat de dame niet verder gaat bellen. Zinloos. Maar wat veel erger is: het is kennelijk mogelijk om straffeloos zo lang boven het Zwin te vliegen en honderden zo niet duizenden mensen die op zoek zijn naar rust gedurende zeven uren te kwellen. Wie dan in actie komt, krijgt geen gehoor.
En nu was het een stoute piloot. Maar stel wat anders? Je verwacht toch dat het land een beetje in de gaten wordt gehouden...
Waar ging het mis?
De mensen op het strand zijn richting Zeemeeuw gelopen, en verschillen van mening.
Het zit mij niet lekker, die bureaucratische miscommunicatie boven mijn hoofd...

7 opmerkingen:

 1. Herkenbaar, dat kastje en die muur... Maar dat de politie niet wist dat er slechts een vergunning tot landen was... Kennelijk kun je dus zomaar boven de kust komen vliegen. Als ik journalist was zou ik NU in de heli stappen en kijken wat er gebeurt haha. Dat moet je elders in het land niet proberen...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk stuk.
  Je hebt i.p.v. 11 augustus 1 keer 11 septeber en 2 keer 11 september geschreven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ojee, dank voor het opmerken. Is de journalistieke inborst: incident op de elfde... Inmiddels verbeterd.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Snapt niemand het? De piloot vroeg om toestemming en vloog 7 uren van het kastje naar de muur v.v.
  Als al die energie om de bureaucratie te overwinnen nu eens gestopt was in genieten van wat er wel te genieten viel, dan was de vakantie zeker positiever afgelopen. Maar de mevrouw in kwestie zal wel last hebben gehad van opvliegers. Je weet toch op voorhand dat ambtenaren geen hoogvliegers zijn? Een brevet van onvermogen? Of is de overheid vleugellam?
  Weet niemand dan waarom het vlieg'tuig' heet?

  Een vliegverbod boven een natuurgebied? Weten al die vliegen dat ook?

  Het Zwin in grote nood;
  Dat allemaal door een arme piloot.
  Verdwaald op zoek naar een heliveld;
  Toeristen hadden wel 7 vlieguren geteld.
  Het heeft allen heel erg verdroot.
  Emiel vanaf de rustige Wieden en stille Weerribben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een onzinreactie van deze Emiel. Ik vind het heel erg te waarderen dat iemand die iets opmerkt in de samenleving daarover contact zoekt met bestuurders. En die applicatie heet Burger Connect, by the way.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Beste Richard;
  Helemaal met je eens. Maar ik ben wel benieuwd naar het soort helikopter dat 7 uur in de lucht kan hangen; dat moet wel een heel bijzondere zijn.
  Het is maar goed dat er waakzame burgers zijn. we moeten ons veel weerbaarder maken naar de overheid.
  Groet
  Karel

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Goed geschreven artikel met humor en een ironische ondertoon. 't Ja, je zal dan toch bij de overheid werken...! Het artikel is de hele afdeling doorgegaan; een ieder (behalve de leiding) zag er de humor wel van in, ofschoon het inhoudelijk wel een treurige vertoning is.

  Dat trek ik me wel aan.

  Inmiddels is duidelijk dat de helicopter legaal vloog. Er was een ontheffing door de provincie gegeven, dat was echter ten tijde van de klacht niet bij mij bekend. Foutje in de communicatie; ook vreemd blijft dat dit vliegen voor een periode van 7 uur is toegestaanl en nog wel bij een natuurgebied. Er wordt verder naar gekeken hoe dat kon gebeuren. Het verhaal is nog niet af; maar de provincie terekt er wel lering uit

  Groet, Arend

  BeantwoordenVerwijderen