dinsdag 1 januari 2013

Nieuwjaarsduik bij Zeemeeuw

Voor de derde keer sta ik er naar te kijken: dorpelingen lopen uit en de meest stoere bikkels onder hen nemen een duik in zee. Stralende zon, 1 januari, 12 uur. Even voor twaalf neemt de drukte toe, en verschijnen grote witte lijven in zwembroek. Met hun muts op. Want dat was het advies van iedereen die het weten kan: hou je muts op vooraf (dan koel je niet te snel af) en als je dan uit het ijskoude zeewater komt, trek dan niet meteen een berevel aan (dan warm je niet te snel op). Pascale en Willy van de EHBO staan toe te kijken (voor ' gevalletjes van onderkoeling of hartfalen) maar gelukkig blijven ze werkeloos.
Zo niet de rennende menigte. Onder luid geluid plonzen mannen en vrouwen en kinderen de zee in. Voorafgegaan, als elk jaar, door Jannis van de Voorde, eigenaar van het strandpaviljoen. Hij tracteert de zwemmers op zelfgemaakte erwtensoep en oliebollen en neemt onder applaus zelf de eerste duik.

Schatting van mij: er waren wel duizend mensen. Een kwartiertje na de duik, toen het grote consumeren, nieuwjaarszoenen en pret maken al in gang was, kwam er nog een mopperende Belg met een grote tas met badjassen, handdoeken en zwemspullen aan. Hij vloekte. En was verbaasd. 'Zijn jullie ZO stipt met zo'n duik??'
Er waren ook Brabanders, Limburgers en Duitsers, maar die komen elk jaar en duiken vrolijk mee. En er waren Amerikanen. 'Quit funny'Geen opmerkingen:

Een reactie posten