zondag 18 juli 2010

Peter Lijser in het Zwin


Klik!
En weer ga ik op de foto. Sommige mensen denken dat mijn mobiel in mijn hand een spiegel is. Maar ik zou daar bijna voor kiezen, een mens - sorry een godin - wordt er ijdel van. Talloze foto's per dag.

Er staat een man voor mijn neus met grijs haar, eigenwijze baard, slimme ogen en een wandelstok. Het is Peter Lijser. Hij heeft in de krant over mij gelezen, hij reageerde al op de blog. En nu wil hij graag kennismaken. In zijn tas heeft hij een stapel boeken.

Wow! Peter Lijser is auteur van het vorig jaar verschenen boek 'Van Badhuis tot Boulevard' EN van het leuke nieuwe Kezanse Kostelijkheden. Ik kende de boeken al, maar het is enig om deze erudiete man over West Zeeuws Vlaanderen te horen vertellen. Hij werd immers geboren in het badhuis, en nu is ie 72. En hij weet alles over de westhoek. Hij heeft een boeiende theorie over de etymologie van Cadzand. Mensen nemen aan dat die naam van Kadesand komt. Maar Peter maakt aannemelijk dat het ook wel eens van quatre cent (vierhonderd) kan komen.

Peter Lijser heeft tijd te kort, want nog plannen voor een hele hoop boeken. Het volgende boek gaat 'Wulpen boven water' heten. Het gaat over het door zee verzwolgen eiland Wulpen, maar ook over de oorlogsgeschiedenis van de hele kust van Breskens tot het Zwin.

Zwingodin hoopt hem gauw nog eens te ontmoeten, voor meer verhalen over allerlei mythologische figuren, voor een groter historisch begrip van de streek.

En... voor het recept van Zeeuwse bolus met geitenkaas bent u verwezen naar het leuke kookboekgedeelte van Kezanse Kostelijkheden!

4 opmerkingen:

 1. is zeer geïnteresseerd in Wulpen onder water.. hoe het eiland eruitzag en hoe het door de zee wed verzwolgen. Als het boek verschijnt, hoor ik er graag van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Angelique van Tuil19 juli 2010 om 20:36

  Gaat het boek alleen over Wulpen? Dat zou ik geweldig vinden. Want juist Wulpen spreekt ontzettend tot mijn verbeelding. Wanneer precies kunnen we het boek verwachten? En is het bij Basting te koop dan? Is het via internet te koop?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het boek is pas in het beginstadium en zal voorjaar 2012 te koop zijn in de boekhandel en bij winkels aan de kust en bij vakantieparken (evt. verhuurkantoren) Gaat niet alleen over Wulpen maar...ach laat dat weer de grote verrassing zijn... het wordt zeker interessant voor alle toeristen (en 'het eigen volk') tussen de Braakman en Het Zwin (en stukje overkant van Het Zwin)
  groet
  Alledeske, zeemeermin en hoedster van het Zwin en bewonderaar van De Zwingodin.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben nu al erg benieuwd naar Wulpen... wat mij betreft gaat het hele boek over Wulpen, het is het raadsel van de streek!

  BeantwoordenVerwijderen