dinsdag 27 juli 2010

Kwallen

Naar aanleiding van de kwallenvraag (waarom zijn er momenteel bovengemiddeld veel kwallen in het Zwin) kreeg ik enkele reacties. Overbevissing. Toeval.

Per mail onderstaande passage uit een onderzoek v Richardson. Laatste mail (zojuist) was dat het allemaal wel meevalt, vandaag alweer geen kwal gezien...
Nog meer informatie? Zijn de natuurlijke vijanden van de kwal uit de zee gvist?


“Grote groepen kwallen kunnen een natuurlijk fenomeen zijn in gezonde ecosystemen in de oceanen, maar nu wordt duidelijk dat zich overal ter wereld grotere en frequentere kwallenplagen voordoen”, zegt Anthony Richardson van de Universiteit van Queensland (Australië).

Hij wijt dat aan menselijke activiteiten, vooral overbevissing en het lozen van water met afval en meststoffen. Ook de opwarming van de aarde begunstigt de verspreiding van sommige kwallensoorten.

Overbevissing
Richardson publiceerde zopas een nieuwe studie, samen met collega’s van de universiteiten van Miami (VS), Swansea (Groot-Brittannië) en Westkaap (Zuid-Afrika). Ze komen tot de conclusie dat de situatie in de oceanen zo geëvolueerd dat kwallen de controle kunnen overnemen.

Normaal eten vissen kwallen op of eten ze het voedsel van de kwallen. “Steeds meer bewijzen suggereren dat open oceaansystemen die nu door vis worden gedomineerd plotseling door kwallen kunnen worden gedomineerd”, zegt Richardson.

“Normaal houden vissen kwallen onder controle maar overbevissing kan dat evenwicht verstoren. Voor de kust van Namibië bijvoorbeeld is de sardienenpopulatie gedecimeerd door de intense bevissing. De kwal heeft daar de sardien nu vervangen als dominante soort.”

De laatste jaren duiken steeds meer grote kwallengroepen op, onder meer in de Middellandse Zee, de Noordzee en Zuidoost-Azië. In de Zee van Japan doken kwallen op die tot 2 meter groot kunnen worden en 200 kilogram kunnen wegen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten