donderdag 22 juli 2010

Drollen in het Zwin


Aangezien mijn telefoon ook filmt, zou ik het een leuk idee vinden om een aantal menselijke figuranten zo gek te krijgen om spiernaakt in het Zwin rond te lopen met een hondje met zo'n babydol aan. Zelf gaan de mensen in hun blootje, en op de meest mooie plekjes houden ze in, snuffelen wat over de grond,steken hun billen omhoog en dan omlaag, en dan mogen ze ostentatief gaan poepen. Ik zou die mensendrollen dan snel na elkaar monteren. Waardoor een toeschouwer mogelijk denkt: die zwingodin is gek geworden. Ze hallucineert.

Maar ruil de mens met de hond, en het tafereel is heel gewoon. Vanochtend zag ik nog een man met een hond, de hond maakte en reuzenbolus. De man voelde zich onbespied, per slot van rekening ben ik maar een beeld en bovendien zit ik hoog op een paalhoofd. Hij keek goedkeurend toe. De man gebruikte zijn voet als schep en gooide een beetje zand over de bolus. Je zag er niets meer van. Of dat sociaal was? Schaamde hij zich?

Laat ik iedereen op het hart drukken: graaf geen drol in. Wat ik zag was ronduit zielig. Er kwam namelijk een dreumes voorbij, achtervolgd door een bolderkar met nog twee kinderen en een uitgeputte moeder. U raadt het al: dreumes stapt precies op het bedekte hoopje, zakt door het dunne laagje zand: poep tussen de teentjejs. Bolderkar (luchtbanden) rijdt vervolgens door het restant heen: poep in het profiel. Moeder komt vloekend tot stilstand en jawel, net raak, poep aan haar teenslippers (want inmiddels was de boel behoorlijk verspreid over het strand). Hoeveel leed kan Fikkie veroorzaken?

Ik overweeg de aanschaf van een plastic houdertje met bruine hondenpoepzakjes, die kan ik dan bevestigen aan het begin van het paalhoofd. Is er iemand die de zwingodin wil sponsoren hiervoor?

Ik mocht betreffende het poeponderwerp al diverse mails ontvangen. De volgende mail van de heer Mol is de meest recente, hij stuurde hem samen met de gebruikte foto.

Goedgemuts, met mijn hoofd in de wolken, de wind inschattend en al met mijn gedachten bij de Zwinrace liep ik via de Zwinhoeve de dijk op via, wat wij noemen "het drollenpad".
Het heeft die naam ruimschoots verdiend omdat de campinggasten die hun hond bij zich hebben dat pad gebruiken om het beest de behoefte te laten doen. "Opruimplicht" is hier een onbekend woord en als het al bekend is vinden veel mensen klaarblijkelijk dat tijdens vakantie alles geoorloofd is.
De "hondlozen" oefenen op dat pad voor de wintersport en slalommen tussen de uitwerpselen naar het strand. Zo ook ik met mijn vrouw.
Nu echter trof ik iets aan waaraan ik zelfs een (onsmakelijke) foto wijdde. Een verloren zwembroek langs het pad waarop een hond zijn behoefte had gedaan.
Ik stel me de plaats en het moment van het delict al helemaal voor:
een schuldig kijkende hond (zo kijken ze altijd tijdens de daad) en een baas aan de riem die altijd een andere kant uitkijkt met een blik van "ik hoor hier niet bij".
En nu ook vermoedelijk dacht "gelukkig het is niet mijn broek, kan mij het schelen. Gauw wegwezen voor ze me spotten".
(...)
Wendt uw kracht aan Zwingodin, Wodan verblijft vast ergens in uw nabijheid en laat een bliksemschicht los. En als u toch bezig bent tref dan ook al die foutparkeerders die het liefst met hun auto naar het strand rijden.
"Oh wat verlang ik naar de rust buiten het seizoen"!

4 opmerkingen:

 1. Maar stel dat je zakjes aanbiedt (dat zie je wel vaker) dan heb je nog geen schepje. HOe krijg je de drol dan een beetje leuk in het zakje?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En wat als ze het kakje in zakje niet meenemen naar huis en op 't strand achterlaten? Da's pas een strontprobleem!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarom is er in dit georganiseerde land geen georganiseerde oplossing voor iets dat zoveel mensen bezighoudt?
  Hondenzakjes, hondenkakjes, hondenschhepjes, hondenprullenbakjes, en natuurlijk hondenbelasting?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Voor Johan: Gebruik het zakje als handschoen, daarmee pak je de drol vast en keer het zakje vervolgens binnenste buiten, knoop er in en het probleem is opgelost, geen vieze handen en niemand vieze voeten. Het zakje doe je in je zak tot je thuis bent, of ergens onderweg in een prullenbak.
  Je wilt dat dit land een oplossing organiseert; dit land zijn wij. Dus ook jij. Spreek de hond, die zijn Zeeuwse bolus produceert, gewoon toe en vraag hem of hij zijn baasje niet beter kan opvoeden. Het dier zal je dom aankijken; daarop kan je reageren dat hij kijkt zoals zijn baas is.
  Maar je zal zien dat de baas zich in zijn vrijheid voelt aangetast: hij mag al niet roken, zijn hond mag niet poepen, hij mag niets zeggen over hoofddoekjes, hij is een triest en verongelijkt mens. Let maar op de reacties!

  BeantwoordenVerwijderen