dinsdag 13 juli 2010

Emiel Mostert, voorzitter kunstevenement Groede, in het Zwin

Een man met woeste krullen, een brede grijns en een grote camera op zijn buik loopt over het mulle zand in het Zwin. Doelgericht naar mij toe! Wie is dit? Klik. Op de plaat. Waarna hij me complimenteert met mijn uiterlijk (altijd heel fijn, complimenten van mannen, ook van vrouwen maar vooral van mannen), en hij gaat zitten op een basaltkei.

Het is Emiel Mostert. En hij is moe. Want hij organiseert samen met een groot bestuur de op handen zijnde kunstmarkt in Groede. Pardon, kunstevenement. Mostert noemt het 'kunstevenement', want hij wil de allure van de kunstmarkt graag vergroten en het evenement laten lijken op de kunstmarkt van lang geleden. Heeeeel lang geleden namelijk (Mostert was er niet bij, maar hij vertelt het sappig) was Groede de plek waar grote kunstenaars bijeen kwamen en hun werk verkochten. Dit was zo populair dat steeds meer bezoekers kwamen, vooral welgestelde bezoekers, en daarom steeds meer handelaren en rommelverkopers zich erbij voegden. De boel ontwikkelde zich tot massa-evenement. Zo ontstond de populaire jaarmarkt Groede. Weg kunstmarkt.

Sinds enkele jaren is er toch weer op een ander moment dan de jaarmarkt een kunstmarkt, dit jaar op 7 augustus. Mostert organiseert nu voor het tweede jaar als voorzitter het evenement.

'Ik zit al maanden dagelijks lange uren achter de computer. Je weet niet half wat een organisatie zoiets is! Natuurlijk zijn daar alle kunstenaars. En dan vervolgens de muzikanten, de sponsoring, de vergunningen... We willen dat het heel speciaal wordt. Er doen nu al meer dan 125 mensen mee, en vrij veel bedrijven uit de regio sponsoren. We hebben leuke bands, en de bekende kunstschilder Menno Baars komt een performance geven, hij zal live een naaktmodel gaan schilderen. Ja, het naaktmodel heb ik ook al geboekt. Dat programmeren we dan tweede helft van de middag, naast de kerk.

Hij strijkt door zijn haar, ziet er verlangend uit. Waar verlangt hij naar? Hij is immers zelf ook opgeleid tot kunstenaar... 'Daar zeg je wat. Zodra de Groede-gekte voorbij is, ga ik zelf aan de slag. Ik ben op zoek naar atelierruimte niet ver van Oostburg. Weet jij iets?

Ik nodig Mostert van harte uit om aan mijn voeten aan de vloedlijn aan de slag te gaan. Maar nee, hij wenst een dak boven het hoofd...
Zwingodin biedt zich gaarne aan om tips door te mailen!

3 opmerkingen:

 1. Leuk een kunstmarktje in Groede, zeker werk van Mien Dobbelsteen dat ze in haar vrije tijd knutselt en andere creatievelingen met ansichtkaarten van gevouwen theezakjes? Doet die Adrie Oosterling met zijn eigen theater ook nog een duit in het zakje? het zal een spektakel worden. Wie gaat er uit de kleren tijdens de eind act? Een of andere blootloper van het strand in Groede? Ik kan niet wachten tot het 7 augustus is.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeanine Bestevaer-Van Dorp15 juli 2010 om 10:58

  Dit draagt echt bij tot de allure, karel. Misschien dat Emiel Mostert zelf de blog kan lezen en even zakelijk kan melden hoe de boel in elkaar steekt?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik voel mij vereerd. Aandacht van de Zwingodin. Maar om even een antwoord te geven aan Jeanine:
  Groede in Kunst & kunst wordt een leuk kunstfeest zonder braderie- of kermisgedoe. 130 mensen laten wat zien van hun kunstuitingen: Artiesten op straat laten zien wat ze wel of niet zijn, zetten je op het verkeerde of goede been, muzikanten strelen je oren: van opera, via ziguener jazz, naar kinderliedjes, van oud Belgische volksmuziek tot nostalgische covers, getokkel op een gitaar begeleid door een doorleefde stem, chansons, gezongen verhalen, enz.
  Kinderen worden geconfronteerd met kunst, mogen zelf kunstenaar zijn of zich inleven in een oud schilderij.
  Beeldhouwers, schilders, met olieverf, acryl- of waterverf, gemengde technieken, objecten makers, ceramisten, sierradenmakers, edelsmeden, poppenmaker, houtsnijder, grafische kunstenaar, fotografen, verzin het maar, het is er. Laat je portret knippen of juist tekenen, anderen laten weer hun lichaam beschilderen om door bezoekers bewonderd te worden. Kom kijken in de rijdende bioscoop bij Les Freres Lumieres. Win een weekeind wenen.
  Het evenement is binnen en buiten, dus voor elk weer type geschikt. Op elk moment tussen 10:00 en 17:00+ is er wel wat te beleven. Vooral de slot-act mag niet gemist worden.
  Kom je ook Jeanine? Neem vooral je vrienden en vriendinnen mee, het is de moeite om ze hiervoor te laten reizen.
  Tot zaterdag 7 augustus, de toegang is, met dank aan de sponsoren, gratis.
  Emiel

  BeantwoordenVerwijderen