zondag 11 juli 2010

Zwin heeft nog plankiertje nodig


De Lionsclub heeft het plankier betaald, dat bij zeer hoog tij, vooral in de winter, nodig is om over het strand te lopen. Dit staat op het bord onderaan de strandopgang in het Zwin.

Nu hangt mijn bordje aan het frame van de Lions Club - om de simpele reden dat er geen andere bevestiging in de buurt mogelijk is. Eerst dacht ik dat de Lions dit mogelijk niet zouden apprecieren, maar ze moeten blij zijn. Omdat veel mensen het zwingodinnenbord lezen, lezen ze tegelijk ook over de goede daden van de Zeeuws-Vlaamse Lions: het mogelijk maken van het plankier.

Dit brengt mij op het volgende. Beste Lions Club, ik krijg veel mails over het verlangen om mij van dichtbij te bekijken. Helaas: een mens zakt tot de enkels in de zwarte klei met laag water. Met blote voeten niet erg, maar de sneakers zijn wel bedorven, uitglijden is niet denkbeeldig en vrouwen wagen de expeditie al helemaal niet...

Jullie raden het al: wat te denken van een fijn plankier langs beide paalhoofden van het zwin? Dat maakt het voor wandelaars en fietsers ook mogelijk om gemakkelijk naar de haas in Belgie te fietsen en/of te lopen en een leuk internationaal rondje te maken. En onderweg mij even te groeten...

Zwingodin hoopt op goede daden van de Lions!

10 opmerkingen:

 1. Moet een 'mens' niet wat moeite willen doen om een godin te ontmoeten? Laat je niet te gemakkelijk benaderen, geef jezelf niet al te snel bloot...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb vandaag Uw beelden bekeken en ik moet zeggen: het is kunstig hoor. Ik hoop voor U Godin dat U lang mooi mag blijven en niet aan vandalisme blootgesteld gaat worden. Groeten van de wijkbemiddelaar van Middelburg-Zuid A.Hartman

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anno de Mol Moncourt13 juli 2010 om 16:47

  Leuk zo'n Zwingodin op één van de palen die ter afscheiding van het natuurgebied al jaren te opdringerige toeristen tegenhouden die met hun nietsontziende platvoeten de soms zeldzame planten plattrappen.
  Een aanwinst voor "ons" mooie Zwin.
  Maar waarom een plankier om zelfs per fiets naar de haas te gaan? Eén van de charmes van het Zwin is dat je rekening moet houden met de waterhoogten om op het juiste tijdstip te kunnen oversteken.
  Is het ook niet zo dat je om de goden te kunnen eren moeite moet doen om erbij te komen. Kapelletjes staan in Griekenland ook niet voor niets boven op een moeizaam bereikbare bergtop.
  Hou de drommen toeristen met hun huurfietsen aan de wal en laat ze de godin op een afstand bekijken. Het is een garantie voor het welzijn van de godin zelf en het natuurgebied.
  De houten "rondborstige"dame tegenover de godin die een seizoen over het Zwin uitkeek heeft het vandalisme, zoals ik gisteren helaas moest constateren, van de vandalen die hier niet thuishoren ook niet overleefd en ligt met afgebroken voeten ter aarde.
  Ik spoel met groot genoegen de overigens gezonde modder van mijn benen om de godin van dichtbij te kunnen bekijken.
  Bovendien lukt het Missilje ook al jaren met zijn mountainbike de overkant te bereiken. Ik kom hem met mijn vrouw aan het rustige brede wandelstrand aan de Belgische kant regelmatig tegen.
  Als zelfbenoemde Zwinjournaliste op zoek naar interessante figuren?
  Wat te denken van Johan Verplancke uit Retranchement die al jaren als fervente liefhebber in het Zwin rondloopt en het nooit kan laten al het vuil op te rapen
  dat binnenspoelt en door toeristen wordt neergekwakt. Het leverde twee seizoenen geleden een vuilberg op die per vrachtwagen door de gemeente Knokke moest worden afgevoerd. Er zijn er weinigen die zo vergroeid zijn met het Zwin als Johan die alle seizoenen in het Zwin te vinden is.
  Hij kan er veel over vertellen!  Met vriendelijke groet,
  Anno de Mol Moncourt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dag Zeekat, klinkt een beetje 'hard to get'... Ik ben tegelijk een groot aanhanger van de vrije kustkunst, en om dan expres in de blubber te gaan staan... Maar het is wel een sacraal plekje. Ik zie de hele dag mensen die van plan zijn naderbij de komen maar afhaken vanwege de klei...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dag Anneke, dank voor de complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dag Anno,

  Dag!
  Wat een leuke reactie van u. Eigenlijk heeft u best gelijk. Heeft u voor mij het mailadres van Johan Verplancke? Ik vind het leuk als mensen reageren, zeker als dat op zo'n manier is dat dat mijn gedachten scherpt. Dat is ook mijn opzet, om via social media ook mijn eigen gedachten te scherpen.
  Overigens complimenten voor uw beeldend taalgebruik!
  Ik ga op zoek naar een tanige man die Johan Verplancke heet en rommel ruimt!
  Hartelijke groeten, Zwingodin

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De vereerders willen vereren. Is het geen mensen-in-plaats-van-balschoppend Oranje, dan is het wel de één of andere god. Meestal is het dezelfde god, maar met een andere naam. Zwingodin is dan wellicht een andere god, vrouwelijk nogal liefst. Zie ze krijgt steeds meer vereerders en zie, de vereerders vragen om afstandelijkheid: Een benaderbare god, kan nooit een goede god zijn. Dus geen plankiers, lekker op afstand vereren.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zo is het, Karel... maar eerstdaags waag ik me door de klei naar haar sacrale plekje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Beste Zeekat; Dat klinkt behoorlijk erotisch!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. zomaar wat zitten lezen in je colums en dan zie ik de wens voorbij komen om een fietspad te maken naar de haas door het Zwin. Bij mijn weten ligt er 'n schitterend fietspad naar de haas. Het kost wat moeite omdat je eerst langs de Internationale dijk, via het Zwinpark en daarna door de belgische zwinduintjes moet. En dan genieten van het uitzicht met het Zwin aan de ene en de Noordzee aan de andere kant. Of is deze weg afgesloten omdat het vogelpark gesloten is en België druk bezig met vernieuwen en verbouwen (lees: lelijk maken)op die plek.

  BeantwoordenVerwijderen