vrijdag 22 juli 2011

Vragen aan de Zwingodin: schorren of zeekraal?Waarom zijn er wanneer kwallen? En waarom zijn er paddestoelen in droog mul zand? Eerder al bleek ik vraagbaak te zijn voor Zwinnieuwkomers. Maar… ik bescherm de mensen graag en bericht met plezier over u en uw geliefde gebied. Alleen, ik weet ook niet alles. Maar samen misschien weer meer…

Een vraag die per mail binnenkwam:

Vorig jaar zag ik geen schorren op het Zwin links op het strand. Nu lijkt er begroeiing te ontstaan. Komt dit door de verzanding? En is dit zeekraal? Schor? Kun je het eten?

Bijgaand de foto.

Graag antwoord!!


4 opmerkingen:

 1. Het leuke van het Zwin is de wisselende verschijningsvorm. Zijn het werkelijk schorren of zijn het slikken? Schorren staan alleen onder water bij zeer hoge waterstand. Slikken staan onder water bij vloed en vallen droog bij eb. Dat is het geval in het Zwin. Normaliter zijn slikken onbegroeid. Toch komt hier begroeiing voor waaronder zeekraal. Er zijn "locals" die het plukken en eten.
  Toch wil ik waarschuwen. Er zijn publicaties dat je moet oppassen met het eten van planten en kokkels uit de Westerschelde vanwege de aanwezigheid van zware metalen waaronder kwik. Het Zwin behoort nog steeds tot het mondingsgebied van de Westerschelde.
  Een laatste opmerking is dat het op de foto getoonde plantje geen zeekraal is maar Zeeraket. Dit plantje is een pionier en vaak de "grondlegger" voor duinvorming.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het plantje op de foto is wellicht " zeeraket " , maar er staat volgens mij ook " zeekraal " in het Zwin.
  Maar.....inderdaad de zware metalen ( o.a. PAK's en cadminum )die in het vervuilde water van de WesterSchelde zitten slaan neer op de slikken/schorren en op de planten langs de WesterSchelde : SEDIMENTATIE. Daarom zijn velen tegen het ontpolderen van polders langs de WesterSchelde...laat de HedwigePolder..polder... laat de polders bij Perkpolder polder...laat de OudBreskensPolder polder...en ook het Zwin is groot genoeg..... Dus om wille van de gezondheidsrisico's NIET ontpolderen .

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Op http://vriendenvanwaterdunennee.blogspot.com/2011/07/zeeraket-en-zeekraal-in-het.html hebben we aandacht besteed aan Arno's waarschuwing m.b.t de risico's " van het eten van planten en kokkels uit de Westerschelde vanwege de aanwezigheid van zware metalen waaronder kwik."
  Arno draagt met zijn opemrking ook een ANTI-ONTPOLDER-MOTIEF aan ; waarvoor DANK.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit is best knap, om uit een advies geen zeekraal uit het zwin te eten, een geheel andere opvatting te destilleren. Dat heet: een drogredenering.
  Maar in elk geval is het zeekralenverhaal duidelijk, en vanmiddag kwam iemand ook nog vertellen dat zeeraket, dat op de foto staat, in elk geval niet te eten is...

  BeantwoordenVerwijderen