zaterdag 16 juli 2011

Alledeske, de verkorting

Ooit vertaalde ik het oude verhaal over Alledeske, en publiceerde het vorig jaar op deze blog.
Maar nu vinden veel mensen dit een veel te lange lap tekst en ook een beetje moeilijk met veel oude figuren enzo... Sja, eigen aan deze tijd is: praatje en een plaatje en klaar. Met het plaatje ben ik bezig: beeld Alledeske is in de maak. Het praatje zal ik dus maar voor de ongeduldige en eigentijdse lezer inkorten.

Komtie:
Alledeske is een zingende zeemeermin, die als jonge zeemeermin veel zwom rond het eiland Wulpen, het inmiddels verzande eiland voor Cadzand. Vissers waren dol op haar stem en werden, zeiden ze, 'dronken van geluk' als ze Alledeske hoorden als ze bijna thuis waren.

Toen Alledeske volwassen was werd zij geroepen door haar haar vader, Ode. Die ontving haar in het Paleis van Poseidon. Daar kreeg Alledekse een klomp goud. Die nam ze mee terug naar haar geboortegrond en verborg hem in een diepe kuil nabij het Zwin.

De klomp goud had magische krachten. Schepen die erover voeren hadden geluk, winst en voorspoed. S chepen die ernaast voeren hadden pech en leden schipbreuk. Kapiteins leken te weten hoe ze over de klomp voeren want... Alledeske zong als de schepen goed voeren de zeemeermin bracht zegen en geluk.

Rijkdom volgde. Het Zwin werd breder, er ontstonden rijke havens en bloeiende handel. na verloop van tijd werden de verhalen over Alledeske en haar klomp goud gezien als bijgeloof.

Na een tijdje werd de rijkdom minder, maakten sluis, damme en brugge ruzie en ontstonden er wetten en regels. Het Zwin werd smaller, en verzandde. Die klomp goud... die moet er nog liggen. Maar waar?
Mogelijkheden zijn: vlakbijj Cadzand, vlakbij Knokke, ter hoogte van Retranchement. Onder de slikken, onder de schorren, of gewoon onder het zand?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten