donderdag 13 mei 2010

Kunst in het Zwin: cirkels van zand van Eric Heuveling

Altijd lichte vermoeidheid gehad bij de gedachte aan een graancirkel. En heel even dacht ik er eentje te zien - aan mijn voeten in het Zwin, vandaag, op Hemelvaartdag. Een halve dan. Dat het een halve cirkel leek, kwam omdat het kunstwerk (want dat was het) nog niet klaar was. Zo verklaarde 'kunstenmaker' (zo noemt hij zichzelf) Eric Heuveling.

Heuveling dronk bier. Hij was bezig met een lint en een een stokje, om op klassieke wijze een hele hoop cirkels te tekenen. Naast hem lag een rugzak met daarin nog veel meer stokjes en touw. In het zand lagen twee harken, een grote en een kleine.

Waartoe dit alles? Daarop kon de kunstenmaker geen antwoord geven. 'Ik moest dit doen,' zei hij, het kriptische jargon van kunstenaars perfect gebruikend. 'Ik zit hier op de camping met mijn vrienden omdat ik hun hond altijd uitlaat. Over het causale verband daarvan heb ik maar geen vragen gesteld. Wel was Heuveling gul: mail me gerust, ik stuur je zo alle patronen. Waarvan acte, men kan mailen naar e.heuveling@chello.nl. De zwingodin kunt u uiteraard ook mailen: zwingodin@live.nlNa een uurtje was het resultaat in het zand te bewonderen. Zo met de lage avondzon moet het wel ongeveer zijn wat Heuveling bedoelde. Maar wat dat nu was?

3 opmerkingen:

 1. Mijn schoongrootmoeder gebruikte altijd een woord voor dit soort bezigheden: tiepelzinnig. Waarschijnlijk Drents en betekent zo iets als geneuzel in daden, zonder duidelijk doel en zonder enige blijvend resultaat, in ieder geval wordt diegenen die tiepelzinnig actief zijn en zijn omgeving er niet beter van......

  Maar toch... is het geen verering voor de Zwin Godin? Een tempel in 't zand?
  Laat de zandman lekker doorgaan, nutteloos of niet, ik vind het erg leuk en de Godin mag vereerd zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag K, ik ben ook vereerd, en ik vind het geweldig dat iedereen tiepelzinnig bezig is. De beste kunst is levenskunst. Of dat nu zandkunst, fossielenkunst, of schroothoopkunst is. Of Ot-enSienblikken sparen, sokken breien of ongepubliceerde boeken schrijven. Als het maar aangenaam tijdverdrijf is en niemand stoort. Wat zou de wereld dan mooi zijn....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bent een godin naar mijn hart!

  BeantwoordenVerwijderen