woensdag 12 mei 2010

Ik ben de Nehalennia van Zeeuwsch Vlaanderen!

CeesMaas, die een prachtige site heeft: www.zunigezeeuw.net, twitterde dat ik zo'n mooie naam heb. Citaat:

@zwingodin Mooie naam heb je, @zwingodin. De Nehalennia van Zeeuws-Vlaanderen. Bedankt voor je link!

Ik was blij verrast, want zelf kende ik dan wel Hehalennia (beschermgodin van de zee, zou tweede en derde eeuw in de Scheldemonding zeelieden beschermen en er werd aan haar geofferd), het idee dat er aan een Zwin een beschermheilige zou moeten komen was niet in me opgekomen. Ik beschermen? Ik ben er veel meer om te observeren, te kijken, te luisteren.

Beschermen?
Ik kreeg een paar mails over mijn hondenblogje. Dat dat niet zo aardig was. De mailtjes waren niet van de betreffende hondenbaasjes maar kennelijk voelde anderen zich aangesproken... Excusez, ik zou moeten beschermen maar ik heb kennelijk beledigd...

Zette mij wel aan het denken. Wat is het belangrijkste in dit bestaan? Vroeg ik mijzelf af. Dat je nuttig bent. Als kunstwerk ben je nuttig. Dat kan gaan om schoonheid, vorm, maar ook om inhoud.

Die inhoud moet zich nog wat uitkristalliseren.
Vroeger diende een godin de mensen door hen te beschermen.
Vandaag dien ik door te informeren. Ik zal wat minder kort door de bocht zijn over de levende schepsels die ik aantref...

3 opmerkingen:

 1. Weer goddelijk gesproken, niet links niet rechts, geen keuzes makend. Een ander moet je wijzen op je taak: BESCHERMEN. 'Nee', stelt ze, 'ik ben slechts om te observeren, te kijken te luisteren'. Op het moment dat je de rol van journalist aanneemt, neem je stelling, lieve God(nog aan toe). Als je stelling neemt dan verdedig je, dan bescherm je. Je ziet ook dat, door je observaties weer te geven, mensen zich aangevallen voelen en zij dus denken dat die stelling een gevechtsposities is. Ja, en daar had ik je al voor gewaarschuwd in mijn reactie. Want er is geen gevoeliger hond dan zijn baasje.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Karel, heeft u ook een hond?
  Gelukkig ben ik een kunstwerk, dus autonoom. Dat is een voorrecht:)
  Misschien heb je gelijk, en heb ik meer verantwoordelijkheid dan ik denk.
  Ik ga erover peinzen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geachte Godin,
  Waarom zou ik een hond hebben, ik heb een vrouw en die is zeker zo trouw.
  Je bent geen kunstwerk? Kijk, nu verbaas je me. In mijn ogen is geen God echt, niet echt is kunst. Ergo je bent een kunstwerk, of je het nu wilt of niet. Maar, dat is slechts in mijn ogen.
  Ga verantwoordelijk zijn ter lering en 't vermaak. Ik ben de atheïst die in een Godin gelooft. Zoiets geloof je toch niet?

  BeantwoordenVerwijderen