zondag 20 juni 2010

Klachten over de Telegraaf in het Zwin

Opmerkelijk veel klachten vandaag gehoord over een stukje tekst in het ochtendvod dat Telegraaf heet. Nu liggen mijn ledematen in wording geregeld op een krant, en een slimme lezer merkte al op dat wanneer je inzoemt, dat NRC Handelsblad blijkt te zijn. In het weekend zijn er tal van kranten in het atelier, maar niet het vermaledijde ochtendvod.

Ik spitste mijn gouden oren. Het ging erover dat een journalist op de fiets was geklommen in Cadzand, een stukkie had gefietst door Zeeuws Vlaanderen en daarover in heel erg veel woorden helemaal niets had opgeschreven. Een prestatie van formaat. Zo klaagden de Zeeuwen (zo te horen waren het Zeeuwen). Er viel toch verdorie wel wat meer te zeggen over dit prachtland dan dat je fietst door een ansichtkaart, dat Sluis bruist op zondag, dat er ooit Spanjaaren waren en dat zelfs wel tachtig jaar, nee dat wisten we niet, daarvoor moeten we het ochtendvod lezen. En dat het verder allemaal mooi is met hier en daar een molen en ook nog een kreek?

Het klonk lachwekkend, het commentaar. Zoals ik vaker zeg: cliches zijn meestal waar. Zeeuws Vlaanderen is heel mooi. En die Staats Spaanse Linies, daar zouden ze hier best wat meer mee kunnen doen, toeristisch gesproken. Ging het artikel daar misschien over?

Na de vierde Telegraafklacht besloot ik een ochtendvod op te sporen. Maar dat valt nog niet mee op zondag. Sluis mag dan bruisen, als zwingodin kom je niet zomaar aan een Telegraaf. Gelukkig ben ik wel superconnected en helemaal wired. En dus vond ik dit: http://www.telegraaf.nl/reiskrant/fietsenenwandelen/6984527/__Zeeuws-Vlaanderen__.html?sn=reiskrant

Dat moet het gewraakte stuk tekst zijn. Lieve mensen van de Telegraaf, zo moeilijk is het toch niet om in deze tijd waarin hele kranten hun halve personeelsbestanden moeten ontslaan een fatsoenlijke schrijver te vinden voor een inspirerend verslag van een fietstochtje? Elke student journalistiek schrijft iets beters dan een verslag van een boerderijentocht die geen boerderijentocht werd.

Dit heeft een naam! Dit is reisjournalistiek, en het genre heet: het taxi-genre. Journalist: In de taxi zegt de chauffeur: '...' De taxi rijdt naar....
Wie een reisverhaal schrijft moet weten: lezers houden niet van taxi-verhalen. Overdrachtelijk dan. 'Ik stapte op de fiets en ging niet naar de boerderij maar naar de molen. Toen ging ik naar Retranchement en toen naar de kreek.'


Stiekem vind ik het ook weer niet zo heel erg - stel je voor dat er morgen een hele massa lezers dit paradijs zou ontdekken omdat het werkelijk en waarachtig een begenadigd publicist lukt om voor de massa op te schrijven wat er zo heerlijk is hier... Don't do it.

Maar die foto's! Beste Telegraaf, Zwingodin heeft een archief vol met flitsende ZVL-foto's!

Ach laat maar.

5 opmerkingen:

 1. Eerlijk gezegd vind ik uw toon behoorlijk aanmatigend worden. U doet alsof Telegraaflezers dom zijn, en daarmee de hele massa dom is. U blogt de hele tijd maar over uzelf, het klinkt behoorlijk arrogant. Kunt u dat zo goed schrijven? Ben u dan zelf een beter journalist? En zo ja, waarom moet u dan zo luidkeels zo'n stukje afkraken? En zo bladerend door uw blog zag ik ook al dat hondenbezitters ervan langs kregen.
  Misschien moet u de wezens die om u heen leven ook een beetje LATEN in plaats van zo te becommentarieren??

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem,lijkt mij een Telegraaf lezer, waarschijnlijk ook een roker, heeft misschien een of andere shitbull, mogelijk zelfs een PVV stemmer. Zo niet dan is hij/zij iets minder dom als gedacht. Maar zelfs dat 'anoniem'is al een verwijzing naar een aantal zaken. Toch het feit dat hij, m/v, niet begint te schelden en te tieren en niets roept over 'links'brengt mij weer in verwarring. Ook het feit dat zij, v/m, niet tegen negatief gedrag kan, is nog verwarrender. Toch wel een beetje eens, dat het schoppen tegen dat uitvouwbare toiletpapier niet aardig is. Het is echt een geschikt middel voor drukwerk......
  En Zeeuws-Vlaanderen, ach, goede wijn behoeft geen krans.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dan ben ik wel blij dat ik de verleiding heb weerstaan het stukje te schrappen, want als blog eigenaar kun je natuurlijk ongewenste bijdrages verwijderen. Als liefhebber van de vrije meningsuiting en sterker, van de vrije kustkunst, kan ik dat slecht doen:)
  Vanochtend in een zonovergoten Zwin wederom negatief gedrag. Niet van mij, maar van een oudere dame uit Breskens, in gesprek met een oudere heer, vast ook uit Breskens. Zij waren ontzet over de rode pinguin. Verder in het blog. Ik geloof waarachtig dat de reacties mij OOK aan het denken hebben gezet. Na jaren en jaren stukjes tikken is het misschien wel een uitdaging om een snedig tektsje te maken ZONDER ergens tegen te zijn... Ik ga de pinquins verdedigen!! Dank Anoniem en Karel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Rode Pinguins, met hoofdletter. Hoe kortzichtig kan je zijn als je de functie van dat kunstwerk, op dat niveau, niet weet te waarderen. Een waarschuwing tegen het opwarmen van de aarde, de veranderingen aan het milieu. Maar ja, Bresjaanders is gewoon volk, 'doe maar gewoon hé!' De Zwingodin zal daar in Bresjes ook wel verkeerd vallen.
  Weet je dat het anders om ook weer zo fout is? Vorig jaar had je Groede in Kunst & kunst, leuk evenementje, veel kunst (geen kutkustkunst). Diegene die de Rode Pinguins naar hier wil halen, kreeg een uitnodiging (hoorde ik uit betrouwbare bron) om met wat Rode Pinguins mee te doen om zo zieltjes te winnen. Maar nee, dat was te min.
  Maak je maar warm voor die Rode diertjes, mijn zegen heb je, maar pas op voor elitaire Rode Pinguins verkopers. Zal ook wel NRC lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ojee. Heb net geblogd. Als ik het goed begrijp ben je tegen de rode diertjes omdat de makers zich te goed voelen voor het kunstevenement in Groede?
  Dan wordt het tijd voor een beetje opschudding in Groede. What about de mosselgod?

  BeantwoordenVerwijderen