zondag 27 mei 2012

Persbericht: zwingodin herrijst uit as. Dit weekend aan het strand!


Zwingodin herrijst wederom uit de as

RETRANCHEMENT - De Zwingodin zal dit weekend opnieuw geplaatst worden aan het Zwin in Retranchement. Ze krijgt een plek aan de rand van strandpaviljoen de Zeemeeuw. Op eerste pinksterdag wordt de sokkel afgewerkt, op tweede pinksterdag de godin op haar metershoge sokkel gemonteerd en op dinsdagochtend 11.00 uur wordt de godin onthuld. In de woorden van paviljoenhouder Jannis van de Voorde: 'Dan staat ze er eindelijk weer. En nu: for ever."

Eerder dit jaar moest de Zwingodin op last van de gemeente Sluis verdwijnen, aangezien ze enkele meters naast het terras stond. Bij de verplaatsing viel ze uit de 'klauwen van de kraan' en verloor ze haar arm en haar hoofd. Ook werden grote stukken uit haar billen geslagen.

De Zwingodin is een beeld ( incl. sokkel ruim 2,5 meter) dat bestaat uit fossielen uit het Zwin, roest en bladmetalen. Het kunstwerk heeft een mobiel in haar hand, waarmee ze blogt en twittert en verslag doet vanuit het Zwin. Dat doet ze al sinds 2010, toen ze door kunstenares Marie Louise Oste werd bedacht als 'verslaggeefster' van het Zwin. 

Destijds stond ze ook daadwerkelijk op een paalhoofd, midden in het natuurgebied, waar ze bij hoog water af en toe (deels) onder de golven verdween. Daar moest ze, onder luid protest van vele liefhebbers, weg van de gemeente. De zwingodin blogt op zwingodin.blogspot.com, twittert met @zwingodin en heeft een eigen website: www.zwingodin.nl. Daar valt haar levensloop sinds 2010 per maand te leZen. Zowel het wel en wee uit het Zwin, als het wel en wee van een getourmenteerd kunstwerk. 

Komende maanden
De Zwingodin heeft grote plannen voor de komende tijd. 
Zo zal begin juli een jeugdboek verschijnen van de kunstenares, met de titel 'Zeeuwse Jongens'. Dit boek speelt zich af in Zeeuws Vlaanderen. Hierin speelt de Zwingodin uiteraard ook een rol. Ook krijgt de Zwingodin komende zomer een eigen telefoonnummer, waardoor belangstellenden haar kunnen bellen. 

1 opmerking:

 1. " Gij schone, gij fiere ZwinGodin.
  Gij schouwt en waakt over ons aller Zwin.
  Op de grens van zee en land,
  staat gij beschermd door Jannis hand.
  Buiten het bereik der Sluisse wet,
  heeft men u -op wieltjes - neergezet.
  Als Godin zult gij eeuwig voortbestaan,
  steeds met het lot van ons Zwin begaan. "

  guus langeraert

  BeantwoordenVerwijderen