dinsdag 7 september 2010

Gemeente Sluis wil Vervlogen Tijden weg uit Zwin

Kunstenaars opgelet: vergeet niet een bouwvergunning aan te vragen. De gemeente Sluis vindt dat dat moet, liet zij weten aan Zie Zeeland. Het kunstwerk Vervlogen Tijden, dat al een jaar naast de Zeeuwmeeuw staat en voor veel beachtalk zorgde, moet weg. Klik hier voor het artikel in Zie Zeeland.

Nou heb ik de hele zomer tal van discussies gehoord over het vermaledijde kunstwerk. Echt iedereen heeft een opvatting, zelfs kinderen. Toegegeven: de meeste mensen vinden het 'stom', een 'berg roest', 'totale onzin' en 'niets met de zee te maken' hebben. Toch zijn er ook kunstkijkers die reppen van 'vergankelijkheid', 'een boom van verval' en 'geteisterd en getourmenteerd'. Bij elkaar: de mensen hadden iets om over te praten zo tussen mijn paalhoofd en dat van de Zeemeeuw, en dat bood iedereen genoegen. Mij niet in de laatste plaats. En u weet niet hoeveel foto's er zijn gemaakt van die rare boom! De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen: meer foto's dan van mij. Ik sta namelijk nogal in de modder en mensen met dure camera's zijn bang dat ze uitglijden aan mijn voeten. 'Jan, doe dat nu niet, dat is zonde van die dure Canon, ga op de duinen staan en gebruik de telelens!'

Maar vlak voor de koffie bij Jannis werd lustig gekiekt bij het roest.
En ik? Ik ben VOOR kunstkunst. Lees mijn eerdere blog. Het kunstwerk moet blijven, vind ik. Of kunst fraai is is een andere discussie dan de vraag of kustkunst welkom is. En op dat laatste zeg ik ja. Het geeft echt een extra dimensie aan de strandwandeling. En ik kan het weten, ik merk dit iedere dag.

Ik roep u allen op om dit kunstwerk te behouden. Reageer!!!

Voor de digibeten: hieronder kunt u in het uitklapmenu bij naam je naam invullen (als je geen google-account hebt), en dan verschijnt je naam in het venter, daarna nog eens op publiceren klikken en dan verificatie invullen en klaar is de petitie!

16 opmerkingen:

 1. Sja, ik begrijp best dat je voor zo'n groot ding in de duinen een vergunning zou moeten hebben... als ik mijn schuur wil verbouwen moet ik ook een vergunning. Maar enige souplesse op het gebied van kunst zou de gemeente toch wel sieren...
  Overigens vind ik het geen mooi ding. Zwingodin veel mooier! En staat ook niet op de duinen, dat pleit voor je:)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op straffe van Eu. 6000,- moet het kunstwerk verdwijnen. Krachtige taal van de gemeente Sluis. Regelgeving en handhaving van beleidsregels dat is het motto! Toch begrijp ik een aantal dingen niet. Van een gemeente die trots op haar site aangeeft een eigen cultuurnota te hebben zou je toch een wat soepeler houding verwachten.
  Staat op hun eigen site niet geschreven: "Cultuur is net als het huishouden: het gaat pas opvallen als niemand zich ermee bezig houdt".
  Hoe moet ik deze zin duiden beste gemeente Sluis?
  En heeft de gemeente ook niet in hun, overigens verlopen nota, geschreven dat beeldende buitenkunst gestimuleerd zal worden?!
  Of heeft de gemeente Sluis een andere opvatting van kunstwerken en moet ik al die verbods- en gebodsborden op die manier bekijken?
  Weet dan wel dat die borden pas nut hebben als je de naleving ook daadwerkelijk controleert en eindelijk eens iets doet aan loslopende honden, naaktrecreanten, vissers met hengels in het Zwin, paarden op het strand, vliegers buiten het aangewezen gebied en zo kan ik nog wel even doorgaan. Pas als daar iets aan gebeurt kan ik begrijpen dat de gemeente ook een kunstwerk aan regelgeving onderwerpt.
  En vind ik de roestklomp mooi? Welnee, maar er wordt over gepraat en dat is toch een van de bedoelingen van kunst?!
  Anno de Mol Moncourt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dus je hebt iets tegen kb en zijn vrienden, of soort zoals jullie dat noemen, en tegen vissers op het strand ?

   Verwijderen
 3. Sluis weet niet hoe het de eindjes aan elkaar moet knopen; als er dan kunstenaars zijn, zoals Erik van Houten en de maakster m/v van de Zwingodin, die aandacht van toeristen weten te trekken, moeten politiek en de ambtenaren in hun handjes klappen van blijheid. Elk initiatief om het mooiste en schoonste strand van Nederland op te vrolijken, kosteloos notabene, moet omarmt worden. Kunst is toch een heerlijke uitnodiging om langs te komen, men hoeft het niet eens mooi te vinden. We hebben wel een mooi spraakmakend strand, dat levert geld op.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eerder noemde ik dit al kutkustkunst; door de Zwingodin verbasterd tot kustkunst en zie, ZieZeeland gebruikt het verbasterde woord ook al. Nog even en dan vinden we het woord terug in de Dikke van Dale. Waar kwam van Dale ook al weer vandaan? Was het niet Sluis? Straks is het woord vereeuwigd en de kunst gesloopt. Wat heb je dan nog aan het woord? Nou ja, het woord kut was er al af en ik zou dat toch graag weer toevoegen; want het is toch zwaar k.. als Sluis dit doorzet.
  Anno de Mol Moncourt wilt de kust nog lelijker maken door ook nog eens de naaktrecreaten onder te laten duiken, de vliegeraars op te laten vliegen, de vissers hun hengels weg- i.p.v. uitwerpen. Niet naar mijn hart Anno, mijn part ga ook jij ondergronds. Want al mag de kunst er dan wel van jou staan, je wilt wel graag naleving van regelgeving op andere zaken.
  Fijn dat we regelgevers hebben die zorgen dat regelneukers regelneven en andere kunstenaars in laten dommelen. Hun kunstwerken zijn dan alleen nog onbesproken dromen en iedereen dut verder mee.
  Groet van Karel Bouterende

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Tuttut Karel, hou es even in jongen, neem een voorbeeld aan de kamerdebatten, verschillen van mening kan beschaafd. Soms leidt dat nergens toe, maar met krachttermen kom je nergens. Doen Emiel en Anno en al die anderen die soms op mijn blog reageren toch ook niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Maar kan mij iemand uitleggen waarom je een kunstwerk zomaar ergens mag zetten zonder vergunning?En wie bepaalt wat kunst is?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Precies, helemaal met Mario eens. Ik zet toch ook geen legoknutsels neer in een duingebied? Maar ik vind de zwingodin wel leuk en mooi dus die mag blijven. Maar die berg roest is geen gezicht!!! We dachten eerst dat het gejut was, maar nee, het is gewoon rotzooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Oh ja, Mario, wie bepaalt wat kunst is. Nou de mensen natuurlijk. En bij een vergunning bepaalt de gemeente dat. Maar iedereen moppert op de gemeente Sluis heb ik begrepen (ik ben niet van Sluis...). Wanneer vind jij dan iets kunst?

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tuttut, Zwingodin, nog erger dan Balkenende. sinds wanneer is dat drie letter woordje een krachtterm? Fijn voorbeeld pak je erbij, kamer debatten. Beschaafd met elkaar debatteren en achter elkaars rug een mes in iemands rug twitteren. Laat mij dan een eerlijk woord, als eerder geschreven door mij, gebruiken.
  Ik vraag mij af wat jij zal zeggen als ze jouw evenbeeld verwijderen of je een dwangsom opleggen van 6000. 'Potjandoosje' zeker?
  Wie bepaald wat kunst is stellen anderen. Kunst is een 'originele'en 'unieke' creatieve uiting die niet fabrieksmatig of seriematig wordt gemaakt. Waar bovendien ook in uitvoering een zekere kwaliteit is te herkennen. De roest boom, hoef je niet mooi te vinden, maar het voldoet zeker aan de norm kunst en de kwaliteit is ook te herkennen. Ook al vind ik zelf die boom niet mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. mmm, nou karel, leg dat maar eens uit. het voldoet aan de kunstnorm, de kwaliteit is aanwezig. En wat bedoel je dan concreet?

  BeantwoordenVerwijderen
 11. mmmm...De compositie is in evenwicht. Het contrast met gebruikte materialen en omgeving is enorm en tegelijk verwijst het naar een natuurverschijnsel aan de kust. Deze zaken samen laten zien dat de maker zijn creativiteit heel doordacht weet neer te zetten in een uniek object. Concreet genoeg?

  Het is jammer dat deze uitleg nodig is. Als er in opleidingen meer werd geleerd naar kunst te kijken, zou de waardering voor kunst veel groter zijn en zou er minder behoefte zijn aan kitsch. De herkenning van creativiteit, nodigt uit om zelf creatief te zijn. Dit hoeft niet beslist in kunst te zijn, ook in het dagelijks leven heeft men creativiteit nodig om boven Henk en Ria uit te komen. Bij gebrek aan creativiteit zal men gaan leunen op mensen die dit vermogen wel weten in te zetten en dus onnodig afhankelijk worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Haha, concreet.... Noem je het concreet om te praten over het conctrast van materialen etc., bedoel je dat de verschillen tussen duin en troep groot zijn? En wat is het natuurverschijnsel? Nee, concreet is die tekst van je niet...
  Overigens vind ik die roestboom best aardig. Ik reageer meer op die pedante Karel die denkt dat hij concreet schrijft...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Als je beperkt bent, moet je een ander niet verwijten dat deze pedant is. Als jouw wereld zich beperkt tot kunst van Plopsaland, dan is dat prima, maar laat een ander in zijn waarde.
  Mijn vraag was ook of het concreet genoeg was, het was geen stelling. Wellicht ook eens leren lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. dus volgens enkele,zou ik een roestig golfplaten huisje in de duinen mogen zetten en er in wonen?Contrast is groot,mensen praten er over ,dus kubnst,dus geen vergunning nodig?

  BeantwoordenVerwijderen