zondag 19 januari 2014

Zwin-engel: aardsengel. Met een d


 

Zwingodin is taalgevoelig - zie vorige blog. Dus nog even over de Zwinengel: het is een Damaged Angel. Dat zie je zo. Verweerde huid, bulten en bochten en bobbels. Het is een aardsengel. Met een d.


Contrast

Naar goed kunstzinnig gebruik komen de tegenstellingen samen, precies OP de huid. Goed en kwaad, mooi en lelijk, oud en nieuw, natuurlijk en kunstmatig, hemel en hel, volmaakt en aangetast, aantrekkelijk en afstotend, lieflijk en boosaardig en klets nog maar een tijdje door. Kortom, een 'aardse aardsengel', ver verwijderd van het ideaal van ooit, ver van de canonieke aartsengelen.

Allez: geen gladde cherubijntjeshuid, geen bovennatuurlijke en esthetische verschijning, maar een aangetaste huid vol puisten, vlekken en gezwellen. Vandaar de oude elementen (roest, fossielen, zand) en eigentijdse materialen (tyvek, acryl, perspex). De voegjes zijn van strandzand. Uit het Zwin. De fossielen (de witte stukjes met gaatjes,  Latijnse naam: Cardita) zijn in de loop van tienduizenden jaren geperforeerd door zure sappen van weekdieren voordat ze aanspoelden in natuurgebied het Zwin. Het leven is letterlijk door de Cardita-schaal heen gegaan.

Iemand vroeg mij: beste Zwingodin, zie jij nu deze engel als metafoor voor het einde van een tijdperk waarin de samenleving het geloof zag als oplossing voor het menselijk tekort?

Verbinding

Hemeltje. Na de secularisatie zijn er eigenlijk geen beelden meer, bij kruizen denk je aan misbruik, bij engelen aan kerstversiering of weeïg spiritualisme - of anders aan Xenos-kitch. 

Hierbij dan aandacht voor het overgebleven beeld van de aardsengel/aartsengel, omdat het mogelijk is bovenstaand dualisme (goed en slecht, mooi en lelijk, volmaakt en aangetast etc.) juist niet als uitgangspunt te nemen om te denken en te oordelen. Ik wil ze integreren, combineren, en verbinden. Zo kun je zoeken naar een persoonlijke en mystieke beleving die vergelijkbaar is met wat Hadewych ooit schreef. Die persoonlijke beleving ligt voor mij in het contact met de natuur, maar ik hoop dat iedereen zijn eigen verbinding kan maken. En dus zijn eigen aardsengel. Met een d.

 

Overigens vind ik het geen enkel punt als niemand deze tekst ooit leest en gewoon kijkt naar mijn aardsengel. Het is gewoon wat het is: een volmaakt verbeeldling, die is beschadigd.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten