woensdag 25 mei 2011

Problemen door de Duitsers

Problemen door de Duitsers

'En dan komen we natuurlijk waanzinnig in de problemen door de Duitsers.'
Een Zwinwandelaar doet verslag van een slagersbezoek.
De vrouw van de slager reageert op klachten van haar klanten. Die op de voorbije zomerse voorjaarsdagen massaal de terrassen op gingen om een hapje te eten. Ze moesten uren wachten op hun bestelling, en dank zij de Duitsers zal dat vast nog erger worden.

Leuk, dat mooie weer. Maar toch jammer als je tegen achten dan nóg je eten niet hebt... Een enkeling kreeg na een uur te horen: onze keuken gaat dicht want er hangen dertig bonnen en we kunnen de drukte niet aan.
Wat doe je dan? Juist, je gaat naar de slager. Dan leg je zelf een lap op de barbecue. De vrouw van de slager voorspelt: nu kan ik het nog aan, maar van de zomer moet je bij mij óók lang wachten.

Oorzaak? De Duitsers. Al kunnen die er eigenlijk ook niets aan doen. Dat ze hun grenzen open doen voor Poolse werknemers is zelfs te begrijpen. Want wat doen de Polen? Wat iedereen zou doen als hij een Pool was op zoek naar werk. Namelijk in Duitsland werken. En niet in Nederland.
Veel restaurants hebben al jaren Polen in dienst en ook de slager heeft er elke zomer drie 'lopen'. Zelfs mét Polen is de tent niet vol te krijgen. Dat gaat dus deze zomer een drama worden. Toerisme zonder personeel. Lang leven de Zeeuwse kust.

Wat nu? Werklozen van Henk Kamp inzetten? Noch de zwinwandelaar, noch de slagersvrouw, noch haar klanten vinden dat een optie. Schooljeugd in de vakantie? Die willen wel. Niet te veel en niet te lang, maar ze willen best een vakantiebaantje. Alleen: de vraag is vele malen groter dan het aanbod.

Soms moet je een probleem in zeewind en in het vizier van een godin bespreken voor een frisse oplossing. De wandelaarster is namelijk in gezelschap van twee Amsterdamse pubers. Zij opperen dat ze liever in een Zeeuws restaurant werken dan in hun supermarkt. Bezwaar: hun verdiensten willen ze niet meteen uitgeven aan accommodatie. Is er niet een boer die sheltertjes op zijn akker wil? Zeeland is leuk voor een paar weken 'erbij'.
Ping!
Jeugdige binnenlandse arbeidsmigratie. Personeel moet je lokken met unique selling points. Me dunkt dat Zeeland die heeft. Werkende jongeren zijn net toeristen, ze houden van strand en zee. Gooi wat velden vol met barakken en een disco. Beetje ver van het familietoerisme, ploegendiensten draaien en de rest van de tijd genieten van Zeeland. En let op, anders dan Polen komen ze later met hun gezin terug op het terras.

3 opmerkingen:

 1. Ik moet er toch werkelijk niet aan denken zeg, pleit je nu echt voor een soort REnesse??? Ik had een godin vertandiger geacht...
  Ria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Niet alle ondernemers willen meewerken aan onderdak aan de Zeeuwse Kust. Op die manier is het niet betaalbaar voor (werkende) jeugd tenzij (en dat ligt natuurlijk gevoelig bij ondernemers) de lonen eens flink omhoog gaan.

  Prijzen stijgen aan de Zeeuwse Riviera, maar de lonen blijven helaas achter bij sommige horecazaken.

  De disco aan de West-Zeeuwse Vlaamse kust verdwijnt helaas, daar komen appartementen voor terug. Een echte win/win situatie van onze gemeente Sluis. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel aardig, die klacht over de Duitsers. De meest gehoorde klacht in de omgeving is: 'de Duitsers besteden hier niets, ze nemen alles van huis mee!' Als ik dan vertel om eens nummerborden te gaan kijken bij Appie of de Lidl, dan ben ik de dwarsligger. Blij te lezen dat er ook mensen zijn die vanwege de Oosterburen in de rij moeten staan. We kijken de toeristen weg en klagen over werkgelegenheid, als er dan tijdelijk werk is, dan past het niet.
  Maar ik ben het eens met Ria: een tweede Renesse moet je niet willen. Misschien dan gepensioneerden lokken: week werken, week camping betalen? In Engeland zie je veel gepensioneerden werken op campings. Ze betalen geen staangeld, geen elektra, mogen gratis wassen, mogen wat bij verdienen met verkoop en krijgen nog een leuke onkostenvergoeding en bedrijfskleding. Ook in de horeca zie je ze vaker verschijnen die 60 plussers. Sorry voor de vertraagde reactie, was even afvallig.....

  BeantwoordenVerwijderen