woensdag 25 mei 2011

Nieuwe toekomst

Niet-Zeeuwen denken soms dat de grens met België de Westerschelde is. Als Zeeuw kun je je dat niet voorstellen. En zeker niet als Zwingodin. Maar toch is het waar. En dat terwijl er zo’n paradijs ligt onder ‘de sloot’ die Westerschelde heet.

Hoezo paradijs, denkt de Zeeuw. Je kunt er niet meer komen met de boot, de tunnel is duur, een hbo-opleiding is er niet, evenmin als werk op niveau. Kinderen kunnen er naar school maar een beetje muziekschool is ver te zoeken en waar zijn de hockey-verenigingen, de disco’s, de kunstmusea en de hobbyclubs?

Toch zijn er voordelen: zeer goedkope huizen, een ontzagwekkend natuurgebied, geweldige mensen en een vrijzinniger sfeer dan in de rest van Zeeland. Bovendien zijn de leuke steden van Vlaanderen dichtbij. Agrumenten die Zeeuws Vlaanderen kunnen helpen krimp te bestrijden en nieuwe inwoners en bezoekers te lokken.

Eerder al bedacht men de onvolprezen term: ‘Landje apart’. Hetgeen door iedereen werd begrepen, behalve door de doelgroep. Namelijk: de niet-Zeeuws-Vlaming, die immers niet weet hoe ontzettend apart de mensen en hun land wel niet zijn. Ik kan u verzekeren dat ze zó apart zijn dat ze gerust hun eigen koninkrijk kunnen starten, maar je legt dat echt niet uit aan een buitenstaander van ‘boven de sloot’.
Waarna de organisatie ‘Uw nieuwe toekomst’ het licht zag. Die is in het leven geroepen door ‘gemeente, bedrijfsleven en instellingen’, en wil nieuwe bewoners lokken.

Aangezien ik geregeld verrukte Zwinbezoekers een migratie hoor overwegen, volgde ik 'Nieuwe toekomst' langdurig op twitter.

De berichtgeving van Nieuwe toekomst is bizar. (Was bizar, moet ik zeggen)De ene drugsoverval na de andere diefstal schetterde het universum in. Een recente greep: een steekpartij in Breskens, overlast voor fietsers in Hulst, dronkenschap in Groede en brandstichting in Axel.
Wonen in het paradijs onder de sloot lijkt een waarachtig avontuur. Aan de zwingoding is zelfs wel eens gemaild: wie zou dat nu denken dat in zo’n vriendelijk landje de criminaliteit zo hoog is?

Gelukkig heb ik als godin de genen van een journalist, en had ik weinig woorden nodig om uit te leggen dat nieuws relatief is. Wanneer er op een veilige plek - waar achterdeuren en fietsen soms niet eens een slot kennen - eindelijk een boef of een zatlap langskomt is dit wereldnieuws. In de randstad is openbare dronkenschap of diefstal met hier en daar wat drugs dagelijkse kost en dus geen nieuws. Zo min als een getrokken pistool of een fikkie hier of daar.
Dat er sprake is van nieuws, is een goed teken. Maar alleen voor de goede verstaander. Wie bedenkt het om NIEUWS als marketing te gebruiken?

Goed, als Zwingodin heb ik beperkte machten, beperkte krachten en eigenlijk geen invloed. Maar ik twitter en blog als een gek, en dat geeft wellicht burgers geen stem, maar godinnen wel. Want wat dacht je wat: Uw nieuwe toekomst twittert sinds kort uitsluitend vacatures en huizenaanbod.

Bravo.

3 opmerkingen:

 1. 'n GOED verhaal.
  'n Vraagje:
  * Is er ook een ZwinGod ?
  Nog een ?-je als bovenstaande vraag met JA beantwoord is :
  * Zijn er ook ZwinKinderen ?
  Nog een ?-je als bovenstaande vraag met NEE beantwoord is :
  * Hoe is de ZwinToekomst dan gewaardborgd ?
  ( Het Zwin is al eens dichtgeslbd !!!! )

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou, jij raadt mijn gedachten!! Ik ben bezig met de wederopstanding van 9 juli. EN ik ben bezig met mijn project Alledeske (groot blauw beeld in front of Cadzand). En daarna moet er een kerel in het Zwin, want ik heb grote behoefte aan een Orpheus!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. aiai, je kunt nog even vooruit... als de zwinbaby's geboren worden... en wat dan, allemaal op een paalhoofd?
  groeten anneke

  BeantwoordenVerwijderen