dinsdag 26 april 2011

Paddestoelen in Zwinduintjes

Raadselachtig... aan mijn paalhoofd de vraag: Hoe komen er nu tussen het helmgras in die droge duinen en ook nog tijdens een droge periode PADDESTOELEN te groeien? Ik wou het eerst niet geloven, maar... ze staan er echt. Recht voor mijn neus, in het Zwin op de jonge duintjes. Wie o wie heeft de verklaring voor deze zwammetjes in het droge mulle zand?
3 opmerkingen:

 1. Paddestoelen zijn niet nieuw in het Zwin. Ze vormen een onderdeel van een ecosysteem op de rijke voedingsbodem die ontstaat door aanspoelresten op het strand. Het zgn. "vloedmerk".
  Daarop krijgen pioniersplanten (bv. zeeraket)een kans die op hun beurt weer verantwoordelijk zijn voor het opvangen van opstuivend zand. Op die nieuwe duinvorming krijgen planten als biestarwegras, helm en ook paddestoelen de kans te groeien. Mooi hè?!
  Met lede ogen zie ik daarom al die badgasten die door het ontbreken van prikkeldraadafbakening met hun platpoten alles vertrappen en zich tegenwoordig zelfs met hun windschermen op de duinen ophouden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Grappig dat het zo onbekend is dat de duinen vol paddestoelen staan... zeker jonge duintjes hebben paddestoelen. en Vaak ook daar waar mest ligt. In het zwin is dan denk ik een zeereep, en daar groeien ze hoor. Kijk maar eens hier. http://www.ecomare.nl/ecomare-encyclopedie/organismen/schimmels-en-paddestoelen/paddestoelen-algemeen/paddestoelen-biotopen/

  groeten erik

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dank voor de deskundigheid. Ik heb mijn phone maar eens ter hand genomen, gegoogled met de verschrikkelijk slome verbindingen hier (mensen, klaagen bij kpn, ze zeggen dat ze weinig klachten krijgen...) en warempel, ik vond hele uiteenzettingen over zwammen op jonge duintjes... Weer wat geleerd!

  BeantwoordenVerwijderen