donderdag 28 oktober 2010

Verwende prinsesjes in het Zwin

Dat verzuurde mens komt uit de vorige eeuw! klonk het vanochtend vroeg al. Ik spitste mijn gouden oortjes. Veel mensen komen immers uit de vorige eeuw, maar aan de lading van deze woorden te merken was hier heftige verontwaardiging in het spel. 'Het mens' bleek Elma Drayer, gisteravond te gast bij P&W

En dat de wandelaars in het Zwin ook Pauw en Witteman kijken! Nooit zo veel discussie gehoord voor mijn paalhoofd. Eerder al (met Beatrix als Opzij-koningin en de bijbehorende saaie damespraatjes was P&W gesprek van de dag bij mijn paal, maar nu opnieuw, en ditmaal niet wegens slaapverwekkende damespraat maar... vanwege 'reactionaire onzin' - ook al zo'n schot.

Ik heb mij enorm vermaakt met al die standpunten. Een ding is duidelijk: geen vrouw die het item zag laat de kwestie onberoerd. Da's toch te waarderen in de heren EN ze hadden een verstandige, redelijke en prettige wederhoor op de verhitte Drayer.

Voor de niet-kijkers: Elma Drayer schreef een boek met de titel 'Verwende prinsesjes' en bij P&W kwam ze uitleggen dat ze daarmee de Nederlandse vrouw bedoelt die het vertikt om keihard te werken, een parttime baan genoeg vindt en verder heel tevreden is. Verwend, vindt Drayer, en stelt arbeidsplicht voor.

P&W deden er een schepje bovenop door uitermate suggestieve filmpjes aan elkaar te monteren van vrolijke jonge vrouwen, veelal in speeltuinen of achter duwbakken, die echt nog wel wat anders in het leven zoeken dan opslokkend werk.

Enfin, aan mijn sokkel gemopper en gebries, en ik presenteer u zonder veel conclusies een bloemlezing. Elma Drayer kwam er niet zo best af - maar het kan zijn dat het Zwin liberalen aantrekt:)

Standpunt 1: 'Mijn man werkt 5 dagen en ik 3, we hebben drie kinderen en drie uurtjes huishoudelijke hulp. Het is enorm pezen om die molen draaiende te houden, en die grap van Pauw dat ik genoeg tijd zou hebben om dat boek nog te lezen is idioot. Weet hij wat het is om 's ochtends 1 kind naar de creche en twee naar de basisschool te brengen, met volle trommels en de juiste gymkleren, en dan op woensdag al die kinderen naar hun clubs te krijgen met schone sportkleren en de juiste instrumenten, en dan moet er cito geoefend worden, en iets te eten is ook wel fijn. Het is pas verwend om op tv te ginnegappen over vrouwen, verwende prinsen zijn het die twee mannen!

Standpunt 2: 'Werkplicht voor vrouwen... is zij van de partij die ook fietshelmen in de achtertuin verplicht stelt? Veiligheidsriemen in bed misschien?

STandpunt 3: 'Als er zoveel parttime werkende vrouwen zijn, die ook nog tevreden zijn, wat is dat eigenlijk het probleem? Als die vent er vandoor gaat kunnen ze toch eenvoudig meer gaan werken omdat ze niet uit het arbeidsproces zijn geweest? Hoezo is het verwend om tevreden te zijn? Elma is een calvinist!'

Standpunt 4: 'Die Elsevierdame met haar grote verbaasde ogen keek precies zoals ik me voelde: lichtelijk verbaasd over zoveel opwinding. Er is toch alle reden om tevreden te zijn als vrouwen zelf tevreden zijn? De vrouwen die in armoede vervallen zijn niet de vrouwen die drie dagen werken en onverhoopt scheiden.'

Standpunt 5: 'Het leek even of we in de tijd terug waren en ik een dolle mina zag... Ik ben zo'n vrouw die niet werkte en mijn man ging dood. Toen ben ik alsnog gaan werken. Dat lukt best hoor, zeker in de zorg.'

Standpunt 6: 'Die Drayer heeft verdraaid gelijk, ik ben ook iemand die opeens met de gebakken peren zat. Tweeling van 1, man met een ander ervandoor. Maar dat lag meer aan het feit dat hij weigerde nog bij te dragen, niet aan het feit dat ik niet werkte, dat deed ik gewoon, vier dagen. Verwend? Ik dacht het niet...

Standpunt 7: Hoe komt Drayer erbij dat een gezin runnen verwend is? Dat is echt harder werken dan een kantoorbaan!

Standpunt 8: Dat gekakel over creches... Daar is nog wel bij te werken. Maar met drie kinderen tussen de 8 en 14 jaar heb je gewoon tijd nodig om hen te begeleiden. Dat kun je aan de bso overlaten, maar als je het nu leuk vindt om er zelf bij betrokken te zijn? En met drie dagen toch rondkomt al is het krap? Waarom moet ik meer werken als ik mijn kinderen wil begeleiden? Raar standpunt.

Standpunt 9: Ik heb een halve baan en heb netto veertienhonderd euro. Daar red ik het prima mee. Ik heb geen kinderen, en de rest van de tijd besteed ik aan mijn hobby's. Wou iemand mij dat verbieden? Dat lijkt me te zot voor woorden!

Standpunt 10 (in gesprek met 9): Dan verdien je wel een stuk meer dan ik... Met een halve baan zou ik de duizend euro niet halen, en echt niet rondkomen. Daarom werk ik vier dagen. Maar als ik meer zou verdienen, zou ik minder werken. Ik studeer namelijk filosofie. En dat schiet dan lekker op. O hee, je mag je van Elma ook niet ontwikkelen?

Standpunt 11. Ze heeft gelijk. In Nederland willen de meeste vrouwen zich gewoon niet rotwerken. Het zou mooi zijn als dat iets veranderde, dan is de werkvloer meer in evenwicht. Dat ze zichzelf minder kwetsbaar maken is dan mooi meegenomen.

Standpunt 12 (in gesprek met 11): Zou het niet gewoon wat tijd nodig hebben? In twee generaties heeft er een aardverschuiving plaatsgevonden in onze cultuur.

Standpunt 13: 'Waarom verplichten we de mannen dan niet om wat rustiger aan te doen? Dan zijn de kansen gelijker, zijn de mannen ook tevredener, want wie wil er nu niet wat extra vrije tijd om bij zijn gezin te zijn?'

Standpunt 14: Drayer vergeet dat de oma's van tegenwoordig werken en dus niet meer zoveel kunnen oppassen. Dat maakt heel veel anders! Dat was 1 generatie heel prettig.

Standpunt 15: 'Mijn kinderen zijn het huis uit, en mijn man maakte een klapper. Nu werken we allebei niet meer. Het is heerlijk, we reizen, we lezen, we sporten, en we passen op onze kleinkinderen. En dat is verwend? ZE is jaloers!'

Op dit moment kreeg ik zelf als godin een intens gevoel van tevredenheid: wat is het toch heerlijk om zo te verslaggeveren en al die meninkjes te horen. Soms vraag ik me af of ik erdoor verander. Immers, elke deskundige weet dat een mens verandert als gevolg van invloeden uit de omgeving. Geldt dat ook voor mij?

Als godin mag ik niet stemmen maar zou het mogen, dan stemde ik links. Dacht ik. Na deze uitzending en al die boze dames (en een enkele sussende heer) kom ik tot de conclusie dat ik in de grond liberaal ben. En het idee dat iemand een ander wil verplichten tot arbeid gaarne wil bewaren tot het zorgtekort een feit is.

Goede les vandaag. Ook al voor mijn hele verschijning. Want dat was toch de opzet. Hoe verandert een personage als gevolg van interactie. Reageert!

5 opmerkingen:

 1. Gister alweer een hysterica bij P&W!! Die ging even uitleggen waarom de mens geeen abortus mag... Wat is er gebeurd in die redactie???

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anno de Mol Moncourt30 oktober 2010 om 11:47

  Met een grijns op mijn gezicht heb ik je goddelijke verzuchting over de uitlatingen van Elma Drayer gelezen. Het eerste wat in mij opkwam was de gedachte dat, gezien het aantal st(r)andpunten, er toch wel een grote groep vrouwen langs je paal gelopen is. En dat op een doordeweekse dag. Die dames bleken daar toch tijd voor te hebben. Wie zorgden op dat moment voor hun bloedjes van kinderen? Hun man? Opa's en Oma's die toch niks anders te doen hebben? Dat vermeld de historie niet.
  Maar goed, die gedachte onderdrukte ik snel.
  Nou wil het geval dat ik in de loop der tijd wel meer van Elma gelezen heb en in dit geval kan verwijzen naar een artikel in Trouw van 28 oktober 2010 over het beperken van de vrijstelling van sollicitatieplicht voor alleenstaande ouders met kinderen tot 5 jaar.
  In het regeerakkoord is hierover het een en ander vastgelegd.
  Elma levert met haar boek en artikelen een bijdrage aan de discussie die in het welvaartsparadijs Nederland best gevoerd mag worden. Diverse onderzoeken geven aan dat bijvoorbeeld in Amsterdam de armoede een hoge mate een vrouwenzaak is en dat vrouwen in de categorie "minima eenoudergezinnen" met 64% oververtegenwoordigd zijn. Het wordt die vrouwen in veel gevallen met subsidies, toeslagen, extraatjes en kortingspassen wel erg gemakkelijk gemaakt. Mensen die dat ter discussie stellen worden al gauw door links aangevallen. Het debat laait dan torenhoog en fel op. Het laat zien hoezeer ons land worstelt met de combinatie arbeid en moederschap. Als "oudere heer" die zo langzamerhand wel het e.e.a. gezien heeft in het leven en de maatschappij kan ik de discussie over dit onderwerp alleen maar toejuichen en kan ik ook begrip opbrengen voor beide richtingen.

  Tot slot, ik kan niet wachten tot ik weer aan de voet van de Zwingodin de rust van het Zwin kan "opslurpen". Als een "denker van Rodin" op een duintje...................

  Anno de Mol Moncourt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik begrijp niet dat je zegt dat Elma door LINKS wordt aangevallen, haar tegenstanders zijn toch juist liberalen die vinden dat iedereen moet doen wat ie wil?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook bovenstaande teksten bewijzen het.....ONZE Zwingodin is een ECHTE godin !!!
  Klasse !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Graag reageer ik op de zinsnede:

  Het wordt die vrouwen in veel gevallen met subsidies, toeslagen, extraatjes en kortingspassen wel erg gemakkelijk gemaakt.

  Mag ik u er even attent op maken dat die passen niet exclusief voor vrouwen bestemd zijn maar voor mensen die het moeilijk hebben. Ze zijn ook beschikbaar voor mannelijke dronkelappen, pechvogels, verslaafden en zelfs voor gewone werklozen.

  Het wordt vrouwen in dit land helemaal niet gemakkelijk gemaakt. Er heerst namelijk een cultuur van m oederschap: wie meer dan drie dagen werkt is een slechte moeder. Maar wie drie dagen of minder werkt en kinderen opvoedt maar wel is opgeleid, krijgt ook op haar kop: kost geld, die luilakkerij.

  Nog 1 keer: er zijn hier twee discussies. de ene is de dubbele moraal rondom moederschap en werk, de ander is de vraag of je mensen die geen werk hebben wel stimuleert door extraatjes. Deze discussies hebben niets met elkaar te maken, en hoewel ik het neit met Elma eens ben, zij valt niet zozeer laag opgeleiden in de bijstand aan, maar hoog opgeleide vrouwen die geen zin hebben in een zware baan als ze moeder zijn.
  En nog een keer: als de cultuur anders zou zijn en vaderlief ook een handje zou uitsteken, dan kan en wil ze best harder werken.
  Het tij is bezig te keren, dus alles komt vast goed. Als er dan maar niet van die mensen komen die pruttelen over de voordeeltjes voor de kansarmen...

  BeantwoordenVerwijderen