donderdag 23 juni 2011

8 juli wederopstanding

Onderstaande tekst is misschien een beetje stijver dan ik meestal blog... maar is ook per mail als uitnodiging verstuurd. Vandaar. Weest welkom op het strand bij mijn paal!!


Nieuws van Zwingodin - www.zwingodin.nl

Zwingodin bij Zeemeeuw: nieuwe plannen op het snijvlak van kunst, literatuur en social media

Vrijdag 8 juli zal de Zwingodin na langdurige afwezigheid terugkeren in het Zwin, ditmaal op een andere plaats: naast paviljoen De Zeemeeuw. Om 16.00 uur zal ik het gerestaureerde beeld feestelijk onthullen en diverse nieuwe projecten aankondigen. Daarbij zal de Terneuzense dichter André van der Veeke een 'wederopstandingsgedicht' voorlezen, dat speciaal voor Zwingodin is geschreven. De bijeenkomst zal plaatsvinden bij Paviljoen De Zeemeeuw in Retranchement.
Met deze nieuwe plaatsing kan de goddelijke gedaante, die communiceert via social media, over het Zwin blijven kijken en haar gedachten per blog, twitter en facebook de wereld in blijven sturen. De Zwingoding raakte tijdens een zware storm ernstig beschadigd, waarna de gemeente liet weten dat ze niet mocht terugkeren. Het beeld bestaat uit fossiele zwinkokkels en huiden van roest - de verwoeste delen zijn inmiddels hersteld.
Op veler verzoek zijn er diverse foto's, posters en ingelijste afbeeldingen (hout, plexiglas en dibond) verkrijgbaar uit de tijd dat de godin zo fraai middenin de geul stond. Deze zijn verkrijgbaar via www.zwingodin.nl of via kunstgalerie d'Ouverture in Cadzand-Bad vanaf 17 juli. Dan opent de midzomer-expositie, waarvan de Zwingodin deel uitmaakt.
Nieuwe projecten die op stapel staan zijn nieuwe Zeeuwse kunstwerken op de grens tussen kunst, literatuur, locale geschiedenis en social meda. Bijvoorbeeld: ook Alledeske, een stokoud legendarisch personage dat hoort bij Cadzand en het Zwin, krijgt een eigentijdse rol.
Daarnaast ben ik bezig met een 'oral history'-project ten behoeve van een cultureel-historisch boek over het Zwin. Daarbij roept zij iedereen op die sinds ongeveer 1960 iets (leuks, moois, belangrijks, bijzonders ) heeft meegemaakt in of rond het Zwin, of getuige was van een memorabele gebeurtenis, zich te melden via zwingodin@live.nl.
Ook in de maak is een jeugdboek, uiteraard is plaats van handeling het Zwin.


Vragen, ideeen of opmerkingen? Roep alles op mijn blog, want ik ben een fan van co-creatie. Maar: ik maak ook graag praatjes, en dat kan dan weer mooi op 8 juli, als je zin hebt om de godin direct na onthulling te aanschouuwen. Wat kun je verwachten? Geen officieel gedoe, maar wel:
- welkom door Marie Louise
- uitleg Zwingodin en verplaatsing
- wederopstandingsgedicht
- grens literatuur-kunst-socialmedia: co-creatie
- uitreiking inlijsting
- uitleg Alledeske en mythe en toekomstige rol van deze Zeeuws-Vlaamse figuur (en andere projecten)
- doek van beeld af

3 opmerkingen:

 1. Ik weet heel veel van het Zwin, want kom er mijn hele leven al. Maar wat wil je PRECIES weten? Dat mijn kinderen er rondliepen als peuters en nu net getrouwd zijn? Dat mijn vrouw haar bovenstukje verloor bij vloed? Dat we een fikkie stookten op het strand? Of zoek je echt historische feiten? Frederik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Frederik,
  Leuk dat je zoveel herinneringen hebt in het Zwin. Het gaat mij om gebeurtenissen waaraan meer mensen herinneringen hebben en die anders zijn van de meer 'normale herinnering'van zon en zee en paradijs. Zoals de stranding van de Uilenspiegel in 1962, maar ook bijvoorbeeld de verandering van de wandelmogelijkheden, de gidsen, het Belgische Zwin, het Zwinmuseum, de verandering van de campings in de directe omgeving, acties van reddingsboten, drenkelingen in het zwin, vondsten uit WO2, enfin, alles dat 'ongewoon' is en het vermelden waard, en alles dat niet voor hetzelfde geld op een ander strand had kunnen plaatsvinden (bovenstukjes en fikkies).
  groeten, zwingodin

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb je de titel van wat boeken gemaild.

  BeantwoordenVerwijderen