donderdag 3 februari 2011

Tyvek als huid

Voor de hersteloperatie van de zwingodin EN voor mijn nieuwe beeld
Alledeske heb ik ontdekt: het materiaal tyvek.
Na een paar weken experimenteren met 1. Tyvek-stof (van de vliegeniersjassen, de lelijke tassen en de artquilts van textielkunstenaars) en 2. tyvek-papier (van de enveloppen) weet ik de oplossing. Tyvek verhitten en beschilderen. Of andersom. Wat een ontdekking.

Nou is Tyvek zelf niet zo'n ontdekking: het staat bekend als supersterk materiaal. Enveloppen scheuren niet als ze van tyvek zijn, de jassen en tassen zijn lekker sterk. Maar dat je er een beeld van kan maken, dat is nou weer niet zo bekend:)Wat een schitterende effecten!

Het textiel-tyvek heb ik afgekeurd wegens puntjes en rasterpatroon: net even te industrieel. Het tyvek-papier van de enveloppen werkte veel beter. Enveloppen stukknippen dus maar. Maar na een paar enveloppen leek me dat te duur en niet nodig. Google bracht de oplossing, want stuurde me in de browser naar het grote bedrijf Oce, alwaar ik tussen alle ingewikkelde papiersoorten een rol tyvek-papier van mijn gading dacht te vinden.

Wat volgde was leuk.
Eerst alleraardigste mailtjes van Irma, die een klantnummer gaat maken en me uitlegde dat tyvek toch nog wel structuur had en of ik niet beter polyester kon nemen als ik in de print geen structuur wilde zien. Maar toen ze begreep wat ik wilde snapte ze dat ik echt de rol tyvek moest hebben, en bestelde ze mijn rol, met de complimenten voor al mijn beelden.
Vervolgens werd ik door een alleraardigste Oce-mevrouw gebeld die een printer wilde verkopen. Huh, printer, ik heb een laserprinter en die is al jaren trouw, dus... maar dat kwam door de bestelling van de rol tyvek, lekker breed, dat vraagt om een brede, dure, geavanceerde printer... en zo te zien had ik die nog niet bij Oce gekocht... Ik legde de verkoopmevrouw uit dat ik de hoogwaardige papiersoort onder de heatgun leg en bovendien in de meest bonte kleuren verf zet, en niet in de printer stop, waarna ze me succes wenste...
Irma stuurt nu de Tyvek op.
Overigens heeft de Oce-mevrouw me WEL aan het denken gezet. Ik kan natuurlijk ook wel geprint tyvek gebruiken. En dan beschilderen. Ergo: ik kan afval-tyvek hergebruiken. De vraag is nu welke maatschappelijk verantwoord ondernemende tyvekgebruiker wil zijn afval afstaan aan een kunstenaar??

Enfin, eerst maar eens foto's nemen van alle proefjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten