Antwoord: nee kokkelschelpen. Ter onkruidbestrijding. Nu storten in de tuin, in het voorjaar geen onkruid.


Ik ben verslaggeefster en journalist. Mijn standplaats is het Zwin, op de grens tussen Nederland en Belgie. Ik ben een vrouw met een brede belangstelling: voor mensen, de zee en het land. Voor schoonheid, literatuur en beeldende kunst. Mijn karakter zal gaandeweg duidelijk worden en uiteraard: zich ontwikkelen.
Ooit gehoord van de Zeeuwse Rib Rally? Nee? Nou googlet u eens. Twee jongens uit Terneuzen proberen hun 'jongensdroom' te realiseren en willen 1 en 2 oktober met een hele bende kleine knetterende raceboten door de Westerschelde gaan varen. Wegens een 'Rally'. Nu staar ik over een zeearm die ietsje zuidelijker ligt, maar ik bemoei me er graag mee.
Lieve jongens met jullie jongensdroom: het is met lucht en ruimte zo dat de droom van de ene mens liefst niet de droom van de andere mens moet verstoren. Met andere woorden: wie rookt moet een flink eind uit de buurt van degene die geen vieze lucht wenst, en wie onnodig lawaai maakt in een land als Nederland - die moet gewoon gestopt worden of anders richting woestijn of oceaan met zijn speeltje. Waarom moeten er een massa schreeuwende vaartuigen krijsend langs de platen? O wee als ik ze hoor!
Aangezien het niet meer zo druk op het strand is, dwarrelen mijn gedachten soms naar elders. En heel toevallig was ik onlangs in gedachten bij een reuzegoed Vlaams inititatief in Het Pajottenland, alwaar in oktober (ja ook in oktober) het eerste stiltegebied precies tien jaar bestaat. Er zijn veel particuliere aanhangers. Intellectuele Belgen gaan op vakantie vlakbij die gebieden, kopen er huizen en het gebied is in de lift. Steeds meer ontwikkelde mensen prijzen het stiltethema. Zeeland leek heel even een dergelijke richting op te gaan.
En waarover gaat het in dat stiltethema? Tuurlijk: natuur en milieu varen wel bij de stille mens. Maar dat is niet het enige. Ook de mens vaart wel bij de stille medemens. En aangezien iedereen al opkomt voor de sneue bruinvissen wil ik gaarne aandacht voor alle MENSEN. Mensen die houden van stilte. Om te denken. Om te lezen. Om te zijn. Dit is geen minderheid. Dit is een denkende bovenlaag.
Maak ik mij druk om Zeeland als paradijs te promoten, komen er twee Zeeuwse jongens een jongensdroom realiseren. Laat ik ze niet horen!
Vandaag een nieuw inzicht gekregen: Zeeuws Vlaanderen heeft een eigen carnaval. Te weten: de fameuze zomerse rommelmarkten. Anders van sfeer (meer koffie, minder alcohol), verspreid over enkele weken (eerst Retranchement, dan Groede, dan Nieuwvliet, dan Zuidzande, dan Breskens), en een ander publiek (niemand is dronken, niemand is verkleed en er zijn behalve bewoners ook veel toeristen).
Hoe ik kom tot deze observatie? Ik sprak een dame uit Groede. Een drukbezette vrouw, die een boerenbedrijf runt EN een camping. Maar… op de jaarmarkt in Groede nam ze vrij. Eigenlijk kon dat helemaal niet: een deel van haar campinggasten zou vertrekken, een ander deel zou arriveren. ‘Ik heb hen laten weten: rij vooral niet door de Groe want daar is het te druk, en zet je spullen maar neer naar eigen inzicht, want ik ben op de markt.’ Ze vertelt dat ze al weken uitkijkt naar de markt, en ook zeker van de partij zal zijn in Breskens. ‘Het is een soort reunie. Iedereen die je kent maar niet altijd tegenkomt zie je dan. Iedereen is buiten. Natuurlijk zijn er toeristen, maar dat maakt niet uit, die zijn ook welkom. Dat er 40.000 mensen in Groede komen op 1 dag maakt ook al niet uit. Want ik kom echt iedereen die ik ken tegen. Markt in Breskens? Het is een kermis, maar dat geeft niet. Ik weet waar ik mijn kennissen zie en ik laat een deel van de poppenkast links liggen. We hebben het supergezellig, eens per jaar in de zomer een paar keer.’
Toeristen vinden het enig, die ZeeuwsVlaamse rommelmarkaten, maar hoe meer wandelaars aan mijn paalhoofd verslag komen doen hoe meer ik ervan begrijp: eigenlijk zijn die rommelmarkten helemaal niet zozeer bedoeld voor toeristen… Mensen die de hele dag met een groepje aan een tafeltje zitten achter spulletjes voor 50 cent, vieren gewoon op Zeeuwse wijze hun jaarfeest. Veel inwoners plannen zelfs hun eigen vakantie om het gewaardeerde jaarfeest heen. Zoals Brabanders hun carnaval hebben. Er is best veel voor te zeggen. Feest overdag en niet ’s nachts, geen bier maar bolussen.