Lieve lezers, de titel is niet van mij, godinnen zijn niet zo grof in de mond. Een van mijn volgers wil weten wat ik vind van 'die kutkustkunst'. Waarmee hij bedoelt: 'het armeloos houten geval met hangende borsten' en 'de verwaaide hoop roest bij de Zeeuwmeeuw'. Beste meneer B, you ain't see nothing!!
Mijn antwoord is genuanceerd. Maar komt hierop neer: ik juich kustkunst ten zeerste toe. Vrije kustkunst wel te verstaan.
Ten eerste.
Vind ik uw woord 'kutkustkunst'een vondst, maar ik schrap graag het eerste deel. Toch wat beschaafder. Het genre kustkunst lijkt me adequaat omschreven en het woord een aanwinst. Graag voeg ik toe het woordje vrije. Bij deze is het genre 'Vrije Kustkunst geboren.

Het armeloze geval is ook mijn smaak niet, ik kijk er elke dag naar en ik zie haar (het is inderdaad een zij) wonderbaarlijke welvingen niet eens meer. Gelukkig maar, ze is inderdaad niet fraai. Bij mooi weer wordt ze gebruikt als handdoekrek.
Ik moet zeggen: ze vervult een functie. Als meetingpoint. Vaak hoor ik mensen afspreken: ga jij schelpen zoeken? Ik loop even door de geul, over een half uurtje bij de houten vrouw? De houten vrouw is deel geworden van het strand. Zoals de paalhoofden en de basaltkeien dat ook zijn. Eigenlijk vind ik het wel mooi dat iemand de vrijheid nam haar neer te zetten. Dat ze deel werd van de omgeving en ook nog functioneel is.
De hoop roest is een ander verhaal. Ik heb het met verbazing zien komen, en nog verbaasder was ik over de naam: Vervlogen Tijden. Beetje woordkunstenaar maakt er dan 'Vervlogen getijden' van. Maar enfin. Behalve dat opmerkelijke lepeltje ontwaarde ik ook nog een auto-uitlaat en ander schroot en kwam tot de conclusie dat het roest niet stoer gejut is. Wat blijkt te kloppen, zie de blog over Nieuwvliet. Dat doet af aan de poezie, zo aan de kust. Maar ach, iets over het vervliegen van de tijd straalt het schrootboompje wel uit.
Maar opnieuw: ook deze berg rommel vervult een functie. Want als je jaren getrouwd bent en voor de achthonderste keer tussen dezelfde paalhoofden loopt, dan is het toch leuk om te debatteren over kunst? Dat het kunst is, nou ja, als kunst bedoeld is, is geloof ik wel duidelijk. Vooral door de bordjes eromheen (gesponsord door... o.a. de Rabobank...). Dat betekent dat vrijwel alle wandelaars stoppen, het kuntswerk bekijken en een gesprek erover voeren.
Omdat mijn bloglezer zich opwond besloot ik de reacties te inventariseren.
Ik kwam tot de conclusie dat vrijwel niemand niets zegt over de schrootboom. Dat ongeveer de helft van de mensen rept van een rare berg rotzooi en de andere helft termen in de mond neemt als 'boeiend', 'interessant', of 'origineel'. Heb een enkele bewonderaar gehoord: 'Geweldig! Dit is werk van De Cadzandse kunstenaar Erik van Houten!' Daarentegen telde ik twee echt boze reacties: 'Schande! Dat hier sponsors voor zijn en dat de gemeente het goed vindt!' en: 'Dit is zo'n mooi gebied en nu wordt het verpest! Aan wie kunnen we onze brief richten?'

Dirk Hakze
Het deed me denken aan de dag dat Dirk Hakze zijn intrede maakte in het Zwin, de eervorige zomer. Ziehier het verslag.
Hakze is een projectkunstenaar, die beweert kleursynesthesie te hebben. Aldus maakte hij in een ontzanglijk grote cirkel van al even ontzaglijk grote schilderijen een heleboel kleurig werk op de tonen van Vivaldi. Dag in dag uit stond Hakze te schilderen in het Zwin, onder veel belangstelling van badgasten, die allemaal ook naar Vivaldi mochten luisteren om te horen of zij ook de oranje golven hoorden die Hakze schilderde.
Ik vond het wel apart, en had vooral plezier in ieders mening. Dat kunst moet ontregelen is een oude opvatting, en Hakze ontregelde wel. Ergo: hij hield de gemoederen aardig bezig. Want wat was het geval? Hakze kreeg een bom geld van... o.a. de provincie. En dat was tegen het zere been van de mensen achter de duinen. Het arme kleine zwinmuseumpje was op dat moment op sterven na dood en smachtte naar een klein geldje. En de mensen wisten nog wel een paar Zeeuwsvlaamse projecten waar provinciaal geld echt beter voor had kunnen gebruikt. En dan staat die charlatan daar met een caravan op het strand! Natuurliefhebbers die kampeerden op de campings klaagden dat de vogels last hadden van de kleuren, dat Hakze de natuur verstoorde en vooral ook de algemene natuurbeleving. Hakze zelf haalde zijn schouders op en at avond aan avond smakelijk en gesponsord bij Jannes in de Zeemeeuw (die ook een schilderij afnam).
De oranje-achtige reuzendoeken zeiden mij niet veel. Maar ik kijk er toch met plezier op terug.
Terug naar mijn antwoord. Wat ik vind van de kustkunst. Welnu, meneer B, ik maak er onderdeel van uit, zeer binnenkort. En ik maak mijn borst (letterlijk!) nat, want hoewel ik echt overtuigd ben van mijn groeiende schoonheid, zou het best kunnen dat niet iedereen die ziet. Dus het antwoord laat zich raden, ik ben een groot voorstander. Oftewel: als prototype van de vrije kustkunst presenteer ik mijzelf: Zwingodin, virtueel personage, met een volwaardige virtuele identiteit.
Ik vind dat aan de Nederlandse kust plaats moet zijn voor 'vrije kustkunst'.
Tot dusver heeft de vrije kustkunst op kleine schaal een paar kleine discussies losgemaakt, mensen op het strand een gespreksonderwerp geboden, mensen in heftig debat gebracht zelfs - wat wil je nog meer?
Komen we op kwestie twee: de goede smaak. Eerlijk gezegd vind ik - ik ben ook maar een godin en helaas behept met oordelen - die houten vrouw inderdaad een trieste gedaante en een dieptepunt van slechte smaak. Maar wat zou dat? Dat ik dat vind?
Ik stel voor: vrije kustkunst geheel vrij te laten en via internet consensus te krijgen over wat de kust wel en niet verdient.